Осем партии влизат в следващия парламент. ГЕРБ-СДС е първа политическа сила и води с близо 10% пред „Продължаваме промяната“ (ПП). Това показва социологическо проучване на изследователска и консултантска компания ЕСТАТ, проведено между 10 и 17 септември сред 1005 български граждани чрез пряко лично интервю на таблети.

За ГЕРБ-СДС на 2 октомври ще гласуват 26.1%, а за „Продължаваме промяната“ – 16.8%.

По този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели изследването в личния си фейсбук профил. Към графиката Борисов не остави коментар - цифрите говорят сами!

Трета политическа сила е ДПС с 10.3%. На четвърто и пето място са съответно „Възраждане“ – 10.1% и БСП – 9.3%.

Следват „Демократична България“ (ДБ) с 6.9%, „Български възход“-4.8% и „Има такъв народ“ (ИТН) – 4.2%.

Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира усещането, че от вота зависи малко или нищо. Посланията на политическите сили са слаби, а кампанията е вяла и като следствие, избирателите ще гласуват не за най-добрата, а за най-малко лошата алтернатива. Това неминуемо ще се отрази на активността, която и без това бележи отрицателен тренд – от 50 на сто през април, миналата година, до 40 на сто през ноември, категорични са социолозите от ЕСТАТ.

Според тях данните дават основание да се очаква активност в рамките на 2,2 – 2,5 милиона избиратели, което прави между 33 и 38 на сто от всички, имащи право на глас, включително гласуващите в чужбина. Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък – между 90 и 100 хиляди гласа.

Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София.

70 на сто от избирателите са твърдо решили кого да подкрепят. Техният дял е значително над средния сред хората над 50 години, работещите, пенсионерите и столичаните. Малко над една четвърт още не са направили избора си, но вероятността повечето от тях изобщо да гласуват, както и да концентрират вота си предимно в една политическа сила е само теоретична.

В подредбата на политическите сили пълна яснота има единствено по отношение на първото място на ГЕРБ. Втората позиция на ПП, според данните, също изглежда сигурна, но загуба на подкрепа за тях в последните дни на кампанията, както и скрит вот или прилив към „Възраждане“, могат да доведат до разместване.

Изследването показва, че следващият парламент ще е силно фрагментиран, независимо дали ще се състои от 6, 7 или 8 партии. Опонентите на ГЕРБ от предходното редовно управление ще бъдат далеч от мнозинство, а за партията на Борисов, дори като първа сила, на разлика от останалите, ще е много трудно да намери приемливи партньори за съставяне на кабинет, сочат още изводите на ЕСТАТ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук