Военен самолет се разби близо до летище Албакърки в САЩ, съобщиха от пресслужбата на летището. Според американските издания катастрофирал е изтребител F-35 от пето поколение.

„Военен самолет се разби на летището в южната част на Сънпорт“, съобщиха от пресслужбата на летището в социалната мрежа X.

Според информацията пилотът е успял да катапултира и е настанен в болница. Местен телевизионен канал показва горящи отломки, разположени отстрани на шосе.

Причината за катастрофата на самолета все още не е официално посочена, но, както отбелязаха очевидци, самолетът е „имал проблеми малко преди излитане от пистата“, посочва Daily Mail.

Малко по-късно ABC News съобщи, че на борда на самолета е бил само пилотът, като той е бил хоспитализиран със сериозни наранявания. Пожарът, възникнал на мястото на самолетната катастрофа, е потушен.

Военният самолет, който се е разбил в щата Ню Мексико, е модифицирана версия на изтребителя F-35. Това съобщи CBS News, позовавайки се на неназовани източници в Пентагона.

Служители на отбраната са уточнили, че самолетътът се е бил насочил към военновъздушна база в Южна Калифорния.

Компанията Lockheed Martin е разкрила подробности за катастрофата на изтребителя F-35B. Представители на корпорацията съобщиха, цитирани от американските издания, че военният самолет се е разбил след спиране за презареждане в Ню Мексико.

Уточнява се, че F-35B се е бил насочил от Тексас към Калифорния. Пилотът на изтребителя е евакуиран и е жив. От Lockheed Martin заявиха, че ще бъде проведено разследване на инцидента.

Превод и редакция: БЛИЦ

Ето как изглежда изтребителят F-35B