Все още не са свалени данните от черната кутия на падналия самолет заради скъсан лентов кабел, надявам се до 2-3 дни това да приключи. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов за БНТ.


„Все още не са свалени данните от черната кутия. Предстои това да стане. Възникна непредвиден проблем - скъсан е лентов кабел и трябва да бъде доставен нов. Не можем да го поправим със собствени средства, защото можем да изгубим данните и ще се обърнем към производителя в Украйна", каза той.

"Ще влезем във връзка с производителя, за да доставим кабела. Опасяваме се, че има части от платката, които са разхерметизирани. Със съдействието на производителя се надявам да бъдат свалени всички данни и надяваме се до дни информацията да бъде свалена. Без този кабел не можем да свалим данните, защото рискуваме да направим късо съединение. Самата процедура по сваляне на данните отнема не повече час и половина – два. До два – три дни се надявам това да приключи“, посочи Панайотов.

„В нея се съдържат всички параметри на полета, скорост на машината, траекторията, височината на полета, дали пилотът е предприемал някакви действия в последния момент, всичко това ще стане ясно от черната кутия.

Води се разследване на авиоинцидента. Има специализирано звено във Военна полиция, което се занимава с разследването ан авиоинциденти. Тяхното разследване е почти до своя край. Те са възстановили целия полет, с изключение на последните 13 секунди от действията на майор Терзиев, които се съдържат в черната кутия“, заяви той.

„Вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина, съгласно заложените параметри. Очевидно в началото мишената се е движела с нормално допустима скорост, след това скоростта ѝ се е увеличила рязко и това е установено от наблюдателен пункт, все още не знаем защо", уточни Панайотов.

"Допустимата скорост за падане на мишената е 500 км/ч., тя е пусната с 480 км/ч, а след това е започнала да пада по-бързо. Тя е спусната със скоростта, с която е трябвало и после рязко е започнала да набира скорост. Засега все още не е ясна причината за инцидента. Мишената е започнала да пада по-бързо, очевидно е имало някакъв проблем“, заяви той.

„И без да се разчете черната кутия, ще стане ясно какво е станало. Тези 13 секунди се отнасят до действията на майор Терзиев докато пилотира самолета. Нещата се подреждам малко по малко и ще стане ясно. Аз не съм чул разговорите между него и командващите учението. Мишената е пусната от 7000 м. Това е установено с факти от военни и цивилни радари", каза Панайотов.

"За това учение има едно обстоятелство, което трябва да се знае. Стрелбата по мишена е била заложена между 4000 и 7000 м. Най-вероятно бързопадащатата се мишена е принудила майор Терзиев да се спусне по-ниско, но в момента, в който изчезва от радарите, той е бил на 1200 метра", уточни министърът. 

Тече разследване, нека да излязат всички данни, защото има и следствена тайна. Военна политиция и Прокуратурата правят паралелни разследвания. Няма никаква мистерия. Не е Министерство на отбраната разследващият орган“, допълни той.

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 вече е отворена, но е с нарушена херметизация, потвърдиха и други източници пред Нова тв.

Един от експертите, търсели черната кутия, заяви по-рано днес: "Н​​​​​ашата задача бе да намерим черната кутия. Тези, които я анализират, ще отговорят на другите въпроси".

"Както е известно, още в първия ден на търсенето намерихме части от самолета на повърхността. После в процеса на издирването, дъното бе осеяно с останки от самолета. Първоначално вдигнахме една част, която се смяташе, че е черната кутия, после се оказа друга. Целият снимков и видео материал - няколко ГБ информация, е пратен на разследващите органи. Цялата площ на дъното на морето е разследвана", добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!