Служебният военен министър Георги Панайотов даде повече подробности за новината от последните минути, че е открита черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29. При трагичния инцидент, който стана на 9 юни, загина майор Валентин Терзиев.

БЛИЦ припомня, че операцията по издирването на черната кутия беше подновена днес след извършен детайлен анализ на събраната информация за евентуалното ѝ местоположение. 

"Имам информация за операцията по издирването на черната кутия на МиГ-29.

Тя бе намерена, бе извадена от повече от 70 метра дълбочина. В момента е на борд на български кораб. 

След два часа и половина-три ще акостира на пристанище Варна. От там ще бъде транспортиран до летището, а от там тя ще бъде транспортирана до "Граф Игнатиево".

Какво е състоянието на кутията - докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена. Но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията - която съдържа информация, е здрава и не е повредена.

Това ни дава надежда, че днес в рамките на деня ще бъде снета.

Данните от нея ще ни дадат повече подробности за скоростта на самолета, режима ма работа на двигателите, височината и траекторията на самолета, какво е било състоянието на лостовете и ръчките, дали пилотът е предприел внезапна маневра - за всичко това ще получим информация, ако вътрешната обвивка на черната кутия не е повредена.

С това се надявам да се спрат всякакви спекулации за случилото се. Те са ненужни и доста безотговорни.

Говорим за паметта на един български герой - майор Валентин Терзиев.

Нека научим истината - такава, каквато е", каза служебният военен министър.

Той благодари на всички, участвали в операцията по издирването на черната кутия на разбилия се край Шабла МиГ-29 с думите: "Знаете ли колко е голяма черната кутия? Малка е?! Ей толкова!", каза служебният военен министър и показа."Намериха игла в купа сено на дъното на Черно море", допълни той.

"Няма вариант данните на кутията да не бъдат разчетени в България", категоричен бе Георги Панайотов.

"Преди доста време съобщих, че майор Терзиев не е оцелял. Изказах съболезнования на семейството му и лично отидох при тях. За да го направя имам основания.

Изпитвам съчувствие към болката на г-жа Димитрина Попова. Разбирам тежките моменти, които преживява, защото е загубила човек, но не искам да коментирам това, което е казала. В крайна сметка тя е човек, жена, която изпитва болка", така Георги Панайотов коментира думите на вдовицата на пилота, че за нея това е "умишлено убийство".

"Тече разследване. Въз основа на данните, които ще бъдат разчетени днес, ще могат да се направят по-прецизни заключени от разследващите органи. Аз не мога да кажа нищо, защото това не е моя работа. Разследващите ще съобщят какво се е случило.

Данните от кутията няма да бъдат дадени на медиите, а на разследващите органи. Това разследване ще продължи 30 работни дни, считано от 9 юни", поясни още служебният военен министър Георги Панайотов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия