15-годишен е предотвратил сериозна жп катастрофа при последното дерайлиране на пътнически влак през миналата седмица на гара Дралфа, Търговищко.

Това разказа лично Никълъс Михайлов от Шумен, ученик в жп техникума в Горна Оряховица, който на 16 март със свой съученик пътувал към училище в последното купе на последния вагон на композицията Варна-София, пише Телеграф бг.

Звук

Влакът тръгнал по разписание от гара Дралфа, а на изхода на гарата бил прехвърлен от десния към левия път по посока на движението, тъй като напред по трасето имало ремонт. Локомотивът и три от вагоните минали безпроблемно през стрелката.

Така преминала и първата талига на последния, четвърти вагон. По все още неизяснени обстоятелства стрелката превключва точно в този момент, като така последната талига на вагона продължила по десния път.

„Усетих странен звук и промяна в начина, по който вагонът се движеше. Веднага погледнах през прозореца и видях, че вагонът се движи по двата пътя едновременно“, разказа Никълъс.

В този момент без колебание и забава той скача и рязко дръпва екстремната спирачка в купето. Влакът веднага спира.

Опасност

„Скоростта не беше висока, около 15 км/ч, но начинът, по който вагонът се движеше, означаваше, че съвсем скоро той щеше да удари стълб на контактната мрежа.

Това можеше да доведе до дерайлиране, пострадали пътници, както и големи материални щети“, обясни Никълъс, който през април ще стане на 16 години.

Вагонът спира на няколко метра от стълба. Никълъс и приятелят му останали през цялото време след инцидента в близост до реагиралите началник-гара Дралфа, началник-влак и главен машинист.

Момчетата стигнали в Горна Оряховица с 95 минути закъснение.

В БДЖ вече има официално внесено предложение двете момчета да бъдат наградени за доблестната си реакция. Предстои решение на ръководен орган.

Никълъс Михайлов е запален жп ентусиаст и мечтае да бъде машинист.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук