Потърпевш разказа от първо лице за напрегната ситуация, която му се е случила в центъра на Пловдив, пише plovdiv24.

"Наскоро ми се случи следната случка. Карам си електрическа тротинетка и слизам, за да пресека ул. "Кръстьо Пастухов", в посока сточна гара. При пресичането ми "Мерцедес" минава до краката ми и буквално беше на косъм да ме сгази. Аз в впоследствие му удрям леко задния калник.

"Шофьорът слиза и започва да ми вика: "Знаеш ли какво ще ти се случи, ако още един път ми удариш колата?", "Кой ти е дал разрешение да ми я удряш?", "Знаеш ли, че съм по голям от теб. Аз му отвърнах, че е редно да държи дистанция. Той обаче продължи с агресиятя  и да се опита да ме удари. Добре, че беше един възрастен човек и едно момче на около 25 години, които помогна в тази ситуация.

Имам и друго на предвид. Как става така,  че на това кръстовище няма нито една пешеходна пътека. Все пак се намира точно до ТУ и ПУ, където има много студенти не смятам че това е нормално." Припомняме следните правила на ЗДП, които се отнасят за шофьори, пешеходци и водачи на велосипеди и тротинетки, т.е за всички:

- Когато е налице специално очертана за целта пешеходна пътека или дори да няма маркировка върху пътното платно, но да е сигнализирано мястото с пътен знак, обозначаващ пешеходна пътека, то пешеходецът притежата абсолютно право да пресича пътното платно, на което право адресира задължението на всички водачи на моторни превозни средства да го пропускат и да не застрашават живота и здравето му.

- По аналогичен начин се тълкува и правото на пешеходеца да премине по продълженията на тротоарите и банкетите.

- Когато пешеходец преминава през регулирано със светофарна уредба място, неговото право да пресече пътното платно отново е абсолютно и безусловно. Но в в тези случаи, пешеходците трябва да се съобразяват с вида на светлинния сигнал и да преминат само когато той е разрешаващ.

- По изключение се дава възможност на пешеходците да пресичат на нерегулирани места – това се отнася за случаите извън населени места и по двулентови двупосочни пътища в населени места, в случите когато няма пешеходна пътека в близост. Но в този случай, правото на пешеходците не е абсолютно – водачите на пътни превозни средства нямат задължения да ги пропуснат.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук