Взривът, засечен в зоната на изчезването на аржентинската подводница "Сан Хуан", е бил по-мощен от експлозията на 100 кг. тротилов еквивалент. Това предаде тв каналът Todo noticias, цитиран от световните осведомителни агенции.

Телевизията информира, че специалисти от министерството на отбраната на Аржентина са осъществили пробен взрив на 100 кг тротил на дълбочина 40 метра в зоната на издирването на подводницата.

Избраната точка съвпада с приблизителните координати, които бяха предоставени от Подготвителната комисия на Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, която засече в деня на изчезването на подводницата "аномално, единично, кратко, мощно неядрено явление, съответстващо на взрив".

Военното ведомство на Аржентина е провело експеримент, за да сравни звука от взрива на 100 кг тротил със звука, фиксиран на 15 ноември. Анализът е потвърдил, че издирването се води в зоната, където е било засечено "неядреното явление". В същото време се отбелязва, че то е било по-мощно от взрива на 100 кг тротил. 

Министърът на отбраната на Аржентина Оскар Агуад е потвърдил, че е проведен такъв експеримент. 

Подводницата "Сан Хуан" с 44 души на борда изчезна на 15 ноември, а на 30 ноември ВМС на Аржентина обявиха, че прекратяват операцията по спасяването на екипажа. 

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ