Жител на София сподели за притеснителен инцидент, станал преди дни.

Млад водач на автомобил е катастрофирал самостоятелно в квартал „Младост“. За огромно щастие няма пострадали хора, изкоренено е дърво, съборен е пътен знак, всичко това под въздействието на алкохол и с висока скорост.

Свидетели на случилото се отишли при младежа след изпълнението му.

По думите на софиянец, 21-годишният водач миришел на алкохол. Дори предложил пари, за да не се вика полиция, пише glasnews.bg.

Вижте цялата история, публикувана във Facebook:

„Пореден епизод от „войната на пътя“!

В неделя вечер (31.03.2024 г.) в 20:45 часа, лятно часово време, още беше почти светло, пред 470 блок в Младост 4, гр. София, младеж на 21 години със SUV на 7 години, изкоренява малко дърво, пътен знак, прави ниско прелитане над кръстовище и продължава с висока скорост над 250 метра докато спре.

Спира в края на паркинга, защото вече път няма. Пътя между сблъсъка и спирането е осеян със земна маса и пластмаси от колата.

След като със съседите отидохме при него, установихме, че момчето мирише на алкохол и е видимо в неадекватно състояние. Обадихме се на 112, като не след дълго се отзоваха на място патрули на 7 РПУ и КАТ.

Преди да дойдат органите на реда и след като си събра до колкото може акъла, младежа умоляваше да не викаме полиция, и че би могъл да се „отплати“. Да, действително имаше около 2000 лв. в брой. Един на мама, с колата на мама, 180 конски сили, с книжка от септември 2020 г., студент по право в УНСС, завършил Италианския лицей в София.

Защо пишем това? Пред блока ни ежедневно играят между 10 и 20 деца, между 3 и 15 годишни. Те минават често между паркираните автомобили в предблоковото пространство.

За пореден път станахме свидетели на пиян шофьор, който бе консултиран от родителите си по телефона да откаже да даде проба за съдържание на алкохол в кръвта. Преди да пристигнат родителите му, разговаряхме и той си призна, че е употребил алкохол, отрече за наркотици.

През ноември 2021 година, тази история видяхме на същото място, но спирането бе в 4 автомобила на наши съседи. Пиян младеж, отказва проба за алкохол, отнета книжка за 2 години и 2000 лв. глоба. Към днешна дата, същият отново е зад волана.

До кога това ще бъде практика?!

Какво е общото в двете ситуации?! Видяхме с очите си реакцията на бащите и при двамата - баща се отказва от сина си! "Защо не го пребихте?" Попита ни единият... "Да е#@ твойта некадърна семка!" Се обръщаше другият към собственото си дете!

Какво „печели“ младежа от днешната ситуация като откзава да даде проба за алкохол? Избягва риска от лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева, присъждане на равностойността на автомобила послужил за извършване на престъплението, както и прекратяване на регистрацията му, лишаване от СУМПС и чисто съдебно минало.

Какво следва след отказа? Според служителите на КАТ ще му бъде наложена глоба в размер на 2000 лв. и ще му бъде взета книжката за срок от 2 години.

Оказа се че малко преди да катастрофира в Младост 4, след като е оставил приятелката си в Младост 3, там е реализирал друго ПТП (ударена/и друга/ги кола/и), след което го е напуснал.

Говорете днес, говорете утре с децата си, с близките си, съпруг или съседа, гаджето не позволявайте на никого да излиза с колата си след уботреба на алкохол, дори за "200 метра", защото никога не знаем какъв точно път ще извървим. Не желая да съм на мястото и на родителите на това момче.

Със сигурност те съжаляват повече и от самия него. Само благодарение на Господ и щастлив късмет тази ситуация завърши само с много нерви, счупен пътен знак, автомобил за ремонт и едно дърво по-малко!“

„Разковничето е “който бе консултиран от родителите си по телефона да откаже да даде проба за съдържание на алкохол в кръвта”. При такива родители какво друго да излезе, освен нещо много кафяво и миришещо? И нямам предвид конкретната ситуация,“ коментира мъж.

„То детето ще бъде наказано, 2000 лв и 2 години без книжка, това се смята, че ще има възпитателен ефект върху него. Но аз съм ЗА веднага да бъде промен закона и тези да влизат в панделата за 3-6-12 месеца, защото това ще е коректив и за другите,“ пише друг.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук