Неблагоприятни метеорологични условия вероятно са основната причина за самолетната катастрофа с български граждани в Македония. Това каза за дневния информационен блок  Радио „Фокус“ полк. Дойчин Стоянов, бивш началник на „Инспекцията по безопасност на полетите“ във Военновъздушните сили.

“От главния авиометеорологичен център на българските Военновъздушни сили получих информация за състоянието на обстановката на летищата Охрид и Скопие за вчерашния ден в часовете, в които е станал инцидентът. Там е имало мощни градоносни облаци. Вследствие на тези облаци е имало и много силни, падащи ветрове във височината. Имайки предвид, че „Чесна“ е едномоторен самолет, с четирима човека, вероятно е имало и багаж – всичко това оказва влияние върху устойчивостта му”, обясни полк. Дойчин Стоянов.

Появи се аудиозапис с последните думи на Бошнаков от самолета: Опитваме се да избегнем един...

Той уточни, че максималната натовареност на такъв тип самолет е 1800 кг. Според него той вероятно е бил на гранични параметри по отношение на натоварването предвид пътуващите в него четирима души и техния багаж. Липсата на черна кутия в този тип самолет предполага обстойно изследване на целия процес – от вземането на решение за провеждане на полета до самия инцидент, добави полк. Стоянов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ