Дефектни или стари болтове са възможната причина полукрилото на винтомоторния самолет от клас „Лека авиация” да се откъсне по време на полет над стадиона в пловдивското село Оризари. Това е една от основните версии на разследващите за техническа неизправност на машината, пише "Монитор".

При фаталния полет на 20 април загинаха пилотът Стефан Василски, на 45 г. и пътникът Валентин Аламански, на 18 г. Те излетели с лекия самолет от пистата на местния аероклуб в Белозем. Загиналият Василски е бил съсобственик на клуба и е бил лицензиран пилот на този клас самолети. Хората от Белозем твърдят, че той самият е направил аероплана си, доставен му като КИТ за сглобяване.

Свидетели на авиокатастрофата са станали участници в състезание с дронове на стадиона в село Оризари.

Според Пенка Гарабетова, която е член на клуба за технически спортове „Модел Клуб Пловдив” – организатор на състезанието, Василски е прелетял над стадиона в селото с доста висока скорост. „Чухме удара и хукнахме да помагаме. Трябваше да завърти едно кръгче и да се приземи. Загиналият е много опитен пилот, с правоспособност. Много пъти е летял този самолет. Аз също съм се возила и не е имало никога проблем”, обяснява Гарабетова. Тя е категорична, че дроновете са били на земята, когато полукрилото на самолета се е откъснало и машината се е разбила на брега на река Марица.

„Причината полукрилото да се откъсне, може да бъде в стиковъчните болтове. Те са особено критични крепежни компоненти, свързващи полукрилото със силовата структура на фюзелажа. В повечето модели летателни апарати това закрепване редовно се инспектира, а при нальот от определен брой часове, се подменя”, обясни специалист от военната авиация. По думите му въпреки, че обикновено въпросните болтове имат вид на конвенционални крепежни елементи, които могат да се намерят във всяка железария, при ползването им в авиацията, се залага да имат специфични изисквания. Това означава, че трябва да имат определена якост, усилия на опън, на огъване и т.н., които са одобрени единствено и само от производителя на летателния апарат. В авиацията се ползват специфични сплави и често на болт със съвсем конвенционален вид цената е десетки или стотици пъти по-висока от тази на обикновения.

„Много е важно спазването на технологичната дисциплина при стиковането на летателния апарат и последващото инспектиране. Подобни крепежни елементи се обслужват с точно определено торкиране (б.р. натягане). Във военната авиация този процес се инспектира от няколко нива. Също се следят и техническите бюлетини на производителя. Друга специфика е така нар. „законтряне” или друг вид обездвижване на тези елементи и антикорозионната им защита. Дори правилно подбран болт по нужната спецификация, поставен и торкиран, съгласно техническите изисквания, ако не е правилно обездвижен, се превръща в предпоставка за произшествие”, твърди авиоспециалистът. Той уточнява, че всички тези неща са от компетентността на специално обучени техници и инженери. В леката авиация обаче не е ясно кой следи спазването на тези технически изисквания, какви са обратните връзки с производителя на машината и кой сертифицира техническата изправност на самолетите. Това, по думите му, са особено важни аспекти, когато летателният апарат е предвиден и за превозване на пътник или пътници.

Леките летателни апарати имат минимални изисквания към качеството на пистите, от които излитат и кацат. Дори да са спазени всички технически изисквания по обслужването, то повишените нива на вибрации от терена, вследствие на неравности, могат да бъдат причина за дефектиране на възлови компоненти в конструкцията. Ето защо се следи качеството и сертификацията и на площадките за излитане и кацане.

Проверка в сайта на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”, установи, че пистата на аероклуба в село Белозем липсва от картата на лицензираните летища и летателни площадки. Съсобственикът на клуба Нено Рангелов, който е бивш военен пилот, в неделния ден не отговаряше на позвънявания по телефона, за да обясни дали летателната площадка е имала нужните разрешителни и регистрации.

Няколко часа след трагичния инцидент авторекламите от фейсбук страницата на аероклуба в село Белозем с обявени промоции за полети с катастрофиралата машина, бяха изтрити. Според хора, които са летели с лекия самолет, промоцията е включвала плащане на 120 лева за 20-минутен полет. Снимките на ваучерите за намаление и на доволните клиенти, сред които има дори и сватбени двойки, също бяха изтрити от Фейсбук.

Междувременно разследването за авиокатастрофата в село Оризари бе поето от екип от Националната следствена служба. Разследването е под ръководството на окръжната прокуратура в Пловдив.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ