Полицейска проверка за спазване на правилата за движение по т. нар. "холандски метод" се извършва в Пловдив от Охранителна полиция и Пътна полиция на бул. "Санкт Петербург" в посока жр "Тракия".

Мястото е избрано целенасочено, тъй като преди 5 години тук загина полицейският служител Дилян Палазов, съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция" комисар Костадин Костов, пише Plovdiv24.bg.

От началото на 2022 г. досега в Пловдив и областта са станали 330 ПТП-та с 24 загинали и 418 ранени. При четири катастрофи загиналите са пешеходци, 5 водачи на самокатастрофирали автомобили в канавки, 12 при сблъсък на два и повече автомобила, двама велосипедисти, един самокастрофирал.

Последният случай е резултат от нелепа ситуация - става дума за Койчо Русев, който самокатастрофира в стена в с. Марково, при което е ранен още един човек.

При друг нелеп пътен инцидент загива възрастен мъж, който изключва контактния ключ, за да спести гориво, вследствие на което се заключва воланът, човекът катастрофира в крайпътна канавка и загива.

Комисар Костов отправи апел към всички водачи да спазват правилата за движение, дистанцията между автомобилите и да поддържат колите в изрядно техническо състояние, за да минимализират възможностите за птп.

Най-опасните пътища тази година се очертават Пловдив - Карлово, Подбалканският път, Пазарджик - Пловдив - Свиленград, Асеновград - Пловдив, допълни началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Йордан Милушев. 

По повод 29 юни, определен от 2019 г. за Ден на безопасността, служители на пловдивската полиция ще се включат в редица мероприятия. Утре съвместно с областна администрация, РУО и РЗИ ще учат деца от ДГ "Бреза" как да пресичат пътя и как да си играят безопасно до пътя.

В четвъртък в ЕГ "Иван Вазов" ще участват в награждаване на победителите от състезание за насърчаване ползването на велосипеди в градската среда, организирано от преподавателя Стойчо Кокунов. 

Полицията ще засили контрола и за мотористите, тъй като със затоплянето на времето започнаха нерегламентираните дрифтове и гонки. Комисар Костов апелира към гражданите да подават сигнали на 112, ако забележат струпване на мотористи, за да бъдат извършени проверки.