Екипажът на аржентинската подводница "Сан Хуан" в състав от 44 души все още има шанс за "екстремно оцеляване", независимо от това, че субмарината изчезна преди 15 дни. Това заяви говорителят на Южното командване на ВМС на САЩ Ерик Рейнолдс пред РИА "Новости", цитиран от осведомителните агенции. 

"Фактът, че измина толкова много време работи против надеждата да бъдат открити живи, но винаги съществува възможност за екстремно оцеляване", заяви Рейнолдс. В същото време той отбеляза, че не трябва да се спекулира с броя на дните, в продължение на които екипажът може да остане жив. "Мисията по издирването и спасението продължава", подчерта Рейнолдс. 

Бившият командващ на руския Балтийски флот адмирал Владимир Валуев обаче заяви от своя страна, че катастрофата вероятно е станала заради водород, който се е отделил от акумулаторите и се е взривил, предизвиквайки пожар. При този процес се е образувал хлор, който е погубил хората на борда на подводницата. 

"Хлорът може да се образува заради попадане на извънбордна вода вътре в корпуса, когато подводницата изплува за дозареждане на акумулаторите на перископна дълбочина и се е движела в режим на работа на дизеловите двигатели под вода", обясни Валуев. "Акумулаторите под въздействието на тази вода са започнали да отделят този задушаващ газ, който може да е причинил смъртта на екипажа", допълни адмиралът. 

Връзката с подводницата "Сан Хуан" се изгуби на 15 ноември, като последното съобщение от екипажа гласеше, че на борда е станала авария.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ