По разследването на покушението срещу Алексей Петров е придобита оперативна информация за негови срещи и разговори в дните преди убийството и е преценено, че трябва да се проверят конкретни помещения, в които да се търсят доказателства.

Така се е стигнало до претърсването в сграда с офиси на застрахователната компания "Лев инс" и Съюза за стопанска инициатива на гражданите - и двете свързани с убития през лятото на миналата година Петров, твърди БНТ.

Разследващите са влезли в офисите на компанията "Cyberone". Компанията предлага услуги в областта на информационната сигурност и защитата на лични данни. Тя има партньорски отношения с "Лев инс".

На този етап официална информация за акцията няма. В Софийската градска прокуратура също нямали данни за тези обиски.

"Акцията не е насочена към "Лев инс". Обискират се, претърсват се помещения свързани с компания, която е наемател на сградата", каза Явор Колев, директор "Информационни технологии и киберсигурност" в ЗК "Лев инс".

Телефоните на Петров са били заключени и по тази причина разследващите ги изпратиха за експертиза във ФБР, тъй като само там имат необходимото оборудване за отключване на този молел мобилни устройства.

"Cyberone" е основана през 2019 година от Светла Генова, но половин година по-късно едноличен собственик на капитала на дружеството става Кирил Григоров. Той е бивш дългогодишен служител на "Лев инс" до 2020 година, когато поема управлението на новосъздадената компания за киберсигурност.

Между Григоров и убития Алексей Петров не е имало конфликт. "Cyberone" и "Лев инс" са имали партньорски отношения на пазара на застраховки на информационни масиви.

От Съюза за стопанска инициатива на гражданите съобщиха, че етажът, на който са техните офиси, само е огледан от разследващите и действията им не са носочени нито към организацията, нито към нейни служители. И от "Лев инс" съобщиха, че служителите им продължават нормално своята работа на работните си места. Те не са ограничавани в своите контакти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук