Измамените от криптокралицата Ружа Игнатова и схемата OneCoin не търсят парите, които са вложили в измамната схема, в която потънаха 4,5 милиарда долара. Това установява разследване на Би Би Си.

Пред БНТ журналистът Йордан Цалов, който работи за британската медия казва, че вложителите вероятно са част от по-голяма измамна схема, през която се препират пари на мафията. 

В подкаст той разказва за връзката между организираната престъпност и създаването на криптовалутата от Ружа Игнатова. Според него тя не е убита, а се намира в Русия, където има хора, с които я свързват престъпни схеми.

Криптоизмамницата Ружа Игнатова, за която се твърди, че е натрупала богатство от над 16 млрд. долара, изчезва през октомври 2017 г., след като се качва на самолет от София за Атина.

Според една от версиите, в Гърция тя се качва на яхта, където е била безжалостно убита, а тялото й е нарязано на малки парчета и хвърлено в морето, за да бъде изядено от рибите. Близки до Игнатова обаче твърдят, че Ружа целенасочено е пуснала този слух.

Преди месец плъзна нова мълва - че не е убита, а е претърпяла поредица от пластични операции в клиника в Турция, след което е намерила убежище под напълно нова самоличност в някоя от най-топлите държави – Дубай или ЮАР.

В действителност с яхтата тя била стигнала до Истанбул, където престояла около месец в една от реномираните клиники.

Там й били направени поредица от пластични операции, с които станала напълно неузнаваема. Сдобила се с легален турски паспорт и с напълно нова самоличност срещу солиден рушвет от 3 милиона долара, след което е заминала „в топлите страни” като турски гражданин.

Версията, че „криптокралицата” вече не е сред живите, се подкрепя от информация, до която е успял да стигне „Зюддойче Цайтунг”. Според изданието от Мюнхен анонимен източник твърди, че убиецът е човек, който лежи в нидерландски затвор за трафик на хероин. Той бил застрелял Ружа Игнатова на яхта в Йонийско море. След това нарязал тялото ѝ на парчета, които хвърлил в морето. Засега тези твърдения обаче не могат да бъдат доказани.

Срещу подобна версия се вади друг недоказан „факт”: че братът на Ружа Константин Игнатов и майка ѝ Веска Игнатова били разговаряли с нея по телефона след предполагаемото ѝ убийство.

Освен това видимо те изобщо не били притеснени от това, че Ружа Игнатова е изчезнала. Изданието припомня и още един факт: американски репортер изкопчил от ФБР информацията, че службата имала основателна причина да държи Ружа Игнатова в списъка с най-издирваните лица, т.е., това може да означава, че тя е жива.