България е на десето място по броя на регистрирани нередности или т.нар. "констатирани измами" с евросредства в следствие на сигнал от фирми, институции, разследващи органи или граждани. Това каза пред БНР заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.
„За миналата година около 500 такива сигнала са регистрирани с щети за евросредствата от 1,5% от общите европейски средства. Именно този процент е важен, той ни поставя на десето място. Другите данни, които докладът поставя, отразяват усилията на правителството. Те се подават от митниците и констатират количеството заловена контрабанда, нарушения на митническото законодателство на ЕС”, обясни той.
 
„България се нарежда на второ място след Великобритания с 6% от общите митнически сборове, които са били събрани при операции срещу контрабандата. Това за нас е признание за усилията на правителство от миналата година. Други, освен тези данни в доклада, които да показват или да констатират ниво на измами с евросредства, няма”, посочи Гунев.