Невинен за присвояване на земи и длъжностни престъпления се оказва скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков, пише "Конкурент". Никой от прокурорите, които се захванаха със случая и разследванията срещу него, не е успял да събере достатъчно доказателства, за да му бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба. Така Чоков не може да бъде нито отстранен, нито осъден по обвиненията, че е подправял подписи на жителите на Галиче и по този начин е придобил земите им, които започнал да обработва и да печели милиони от тях.

Според обвинителния акт по едно от делата срещу него в качеството си на длъжностно лице - кмет на кметство в с. Галиче, той съставил официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства. Това се е случило през септември 2014 г. Впоследствие заверените от подсъдимия Чоков неистински документи били използвани пред нотариус, който действал като пълномощник на продавача, прехвърлил собствеността върху земите на човек, близък на кмета на Галиче.

Всеки момент окръжният съд във Враца се очаква да излезе с решение по това обвинение срещу Чоков - за кражба на земя по жалба на пострадал. На първа инстанция кметът бе обявен за невинен, а районната прокуратура в  Бяла Слатина протестира оправдателната присъда от декември миналата година. По думите на прокурора Чоков е оневинен неправилно, необосновано и в противоречие със закона.

Оневиняването на Чоков идва само година след безпрецедентната проверка на кметството в Галиче, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за нея станаха стотиците жалби и оплаквания на ужилени граждани, които твърдят, че земите им били присвоени от скандалния кмет. Пострадалите се оплакаха, че сигналите им до МВР и прокуратурата са потъвали без резултат.

Цацаров изпрати специален екип, който да претараши офисите, да провери банковите сметки и имотите на кмета, както и разпределението на бюджета и договорите, които са сключвани с държавните имоти. Инспекцията приключила през август и установила множестово нарушения по удостворенията, издадени от кмета, както и хиляди незаконосъобразни адресни регистрации.