42-годишният Даниел Машев от Пазарджик, който на 30 септември 2022 г. уби майка си, не носи наказателна отговорност, тъй като е психично болен.

Това показа и допълнителната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза, назначена от Апелативния съд в Пловдив, пред който Машев обжалва доживотната си присъда, постановена от първата инстанция, пише Petel.bg. 

Мъжът убил майка си Емилия, като ѝ ударил шамар, после я пробол с нож и накрая отрязал главата ѝ със сатър.

Даниел отряза главата на майка си с кухненски сатър и се покри, а сега...

"Той страда от психическо разстройство, което се отличава с продължително разстройство на съзнанието. Било е така и към момента на обсъжданото деяние, Машев не е разбирал свойството и значението на постъпките си и не е могъл да ги ръководи", обясни д-р Маргарита Панова.

Ново убийство с нечувана жестокост потресе България

Мъжът е взимал наркотици в дълги периоди от своя живот, но според вещите лица психичните му проблеми не се дължат само на употребата на дрога. "Дори и в затвора,  в среда, в която не е под хроничното въздействие на наркотични вещества, той се е държал по начин, който го прави опасен за себе си. Затова е бил изпратен на принудително лечение в психиатричната болница към затвора в Ловеч", допълни д-р Райна Димитрова.

Само в БЛИЦ: Майцеубиецът от Пазарджик правил нечувани жестокости като дете СНИМКА

Състоянието на Машев обаче било такова, че от психиатрията в Ловеч изпратили писмо до затвора в Пазарджик, че той трябва да бъде лекуван в специализирана държавна болница.

При тази експертиза прокурорът по делото Светлозар Лазаров заяви, че няма друг изход от делото, освен Машев да бъде оправдан като човек, който не може да носи наказателна отговорност. Адвокатът на Машев Кирил Александров се съгласи и добави, че клиентът му трябва да бъде лекуван принудително. 

Само в БЛИЦ! Ужасяващи кървави подробности за зловещото в убийство в Пазарджик

Подсъдимият за тежкото убийство слушаше какво се говори в съдебната зала и кимаше. Когато му дадоха право на последна дума, той попита ще бъде ли върнат в болницата в Ловеч. Съдия Христо Крачолов му обясни, че това ще се решава тепърва. "Нямам въпроси към вас, г-н съдия", каза тогава Машев и това беше записано като последната му дума. 

Само в БЛИЦ! Арестуваха убиеца от Пазарджик

В крайна сметка апелативните магистрати отмениха доживотната присъда, дадена му в Пазарджик. Машев беше изпратен за лечение в психиатрия незабавно. Решението подлежи на оспорване пред ВКС, но при единодушието на обвинението и защитата до жалба и протест едва ли ще се стигне. 

След зверското убийство Даниел Машев увил главата на майка си в чаршаф и напуснал жилището. На стълбите срещнал баща си, като криел ръце зад гърба си. След това изчезнал и бил задържан по-късно в пазарджишкото село Ляхово. Бащата Костадин Машев открил в апартамента обезглавеното тяло на жена си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук