Операция на Държавната агенция за национална сигурност и Агенция „Митници” се провежда в квартал Илиянци, съобщи Дарик радио.
Претърсват се офиси и магазини, проверяват се и складове. Според източници целта е разбиване на канал за китайско карго. Претърсени са около 50 офиса на араби, българи и китайци.
Според източници на "24 часа" операцията, за която е съдействала и еврослужбата за борба за борба с финансовите измами ОЛАФ, е била пазена в пълна тайна. За нея са знаели трима антимафиоти и двама шефове в НАП. Пазели са я в тайна обаче от поделенията в Надежда, Връбница и Обеля, за които се предполага, че са взимали подкупи от търговците.
По същата причина не са били информирани и в агенция "Митници".
Проверени са вносители на дрехи, черна и бяла техника, евтини стоки. Целта е била да се разкрие целия механизъм на контрабандата и митническите измами при вноса на подобни стоки, както и източването на големи суми ДДС чрез фиктивен износ за страни от ЕС. Дегизирани антимафиоти подприкритие са купували от търговците в Илиянци стоки без фактура или с фалшиви документи, за да докажат измамата. /БЛИЦ