Полицията задържа детска банда, която грабела и биела пенсионери в София. Целта била да им вземат портфейлите и телефоните им, съобщава вестник Телеграф.

Тъй като обаче момчетата са малолетни, което означава под 14 години, те не могат да носят наказателна отговорност.

От СДВР и районната прокуратура са подали хулиганите на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която има звена във всички общини.

Трите момчета са от кв. „Факултета". Те са уличени, че стоят зад поне 6 престъпления -кражби и грабежи. Обикновено хулиганите действали в района на кв. „Красно село" край пазара и метрото и по ул. „Житница".

Причаквали дядовци и баби. Целта била да са сами и да са със заети ръце, да изглеждат слаби, за да не оказват съпротива, установили ченгетата.

Издебвали ги в гръб, удряли ги и взимали всичко   ценно, което имат. При един от случаите нападнали старица и започнали да я удрят жестоко с пръчка, за да им даде парите си.

При последния си удар преди около седмица трите момчета нападнали скитник, който държал в ръка мобилен телефон. Те го ударили няколко пъти, а после опитали да му заложат телефона в оказион. Именно по тези следи ги спипали разследващите. Сега представители на комисията за борба с противообществените прояви ще трябва да решат какви наказания ще дадат на момчетата.