„Седемдесет едро за грам и 120 за два“, заявява дилър, на когото млада жена отваря вратата на стаята си в шикозен парижки хотел.

„Аз съм като всички доставчици, които бързат из Париж и оставят суши и хранителни стоки“, усмихва се той. "Получавам поръчки и ги доставям."

Набавянето на кокаин в много от големите градове на Европа вече е толкова лесно, колкото да поръчате пица, пише AFP.

Двадесет минути след като направите поръчката си чрез WhatsApp или Signal, дилърът може да е на вратата ви.

“Наркозависимите предпочитат да направят поръчка за дрога през големите интернет платформи”, и тя да им бъде доставена от човек, който прилича на разносвач на храна“, каза полицейски комисар Виржини Лахей, ръководител на парижкия отдел за борба с наркотиците. „Много по-лесно е, отколкото да отидете на някое мрачно място в предградията“, добави полицейският комисар.

Около 3,5 милиона европейци са употребили кокаин през 2021 г., според Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) – четири пъти повече, отколкото преди 20 години.

“Континентът е ударен от "цунами" от кокаин”, каза ръководителят на белгийската федерална полиция Ерик Снок, като през 2021 г. са конфискувани 240 тона, според Европол, близо пет пъти повече от преди десетилетие.

Изтезания и отвличания

Европа се превърна в един от най-доходоносните пазари за големите наркокартели, които не се колебаят да използват корупционни практики и насилие – практики, с които си служат в Южна Америка.

„Отвличания, изтезания и нападения - залогът толкова голям, че престъпните организации пренасят методите на картелите до нашите брегове“, каза Стефани Шербоние от френската служба за борба с наркотиците.

Големите северноевропейски пристанища като Антверпен и Ротердам примат толкова големи пратки от наркотици, че самата демокрация е застрашена, като банди дори се осмеляват да заговорничат за отвличането на министъра на правосъдието на Белгия.

С престрелките по улиците на Антверпен страната скоро може да "се смята за наркодържава", предупреди главният прокурор на Брюксел Йохан Делмуле.

Кокаинът, залял Европа, започва своето пътуване във високопланинските плата на Боливия, Колумбия и Перу, където се отглеждат листата на кока, от които се извлича наркотикът.

В Кататумбо, североизточна, Хосе дел Кармен Абрил разчита на листата от кока, за да изхрани осемте си деца.

"Коката... замени правителството, което никога не е присъствало тук", казва 53-годишният мъж.

„Помогна ни да построим училища, здравни центрове, пътища и къщи.“, добавя той.

В страна, където мнозина печелят не повече от 7 долара (6,5 евро) на ден, производител на кока може да спечели пет пъти повече.

Но Дел Кармен Абрил се дразни от това, че го наричат "нарко", заявявайки, че фермери като него "дори не получават минималната заплата".

Въпреки милиардите, похарчени през десетилетията от Вашингтон и Богота за „война срещу наркотиците“, селяните продължават да отглеждат все повече и повече кока, като реколтата е нараснала с 14 процента през 2021 г. до исторически връх от 1400 тона, според ООН.

„Химиците“ смесват нарязаните листа с бензин, вар, цимент и амониев сулфат, за да направят бяла паста, която след това се превръща в прах в лабораториите за лекарства.

В Кататумбо пастата се продава за 370 долара за килограм. Веднъж смесена с коктейл от киселини и разтворители, тя се превръща в кокаин, струващ повече от 1000 долара за килограм.

Мексиканските картели

Колумбия доставя две трети от кокаина в света. Но падането на картелите Кали и Меделин през 90-те години и мирното споразумение, подписано през 2016 г. с марксистките партизани FARC, обърнаха търговията с главата надолу.

Някога обикновени посредници, мексиканските картели оттогава поеха почти пълен контрол над пазара, от финансирането на производството до надзора на контрабандата на кокаин.

Картелите Синалоа и Халиско първоначално се съсредоточиха върху техния "естествен" пазар, Съединените щати, преди да пренасочат вниманието си към Европа, където потреблението на кокаин експлодира.

Европол изчислява, че пазарът на кокаин в Европа сега струва между 7,6 и 10,5 милиарда евро на улично ниво.

„Пазарът на САЩ е наситен и кокаинът се продава в Европа на цени по-високи с 50 до 100 процента“, каза ръководителят на разузнавателния отдел на френските митници Флориан Колас.

„Друго предимство за трафикантите са по-малко възпиращите присъди затвор и множеството логистични възможности“, добавя той.

По-голямата част от кокаина, който пресича Атлантика, се превозва в контейнери, скрити в напълно законни пратки с банани, захар или консерви.

Останалите влизат по въздух, скрити в куфари или в стомасите на нарко-"мулета". Някои дори идват по море в подводници с дистанционно управление, като тези, иззети от испанската полиция през юли.

Мексиканските картели установиха своя европейски плацдарм на испанския Коста дел Сол в началото на 2000-те години, който вече беше основният център за транспортиране на марокански канабис. Но арестите на няколко големи контрабандисти ги убедиха да пренасочат контрабандата през гигантските пристанища на Северна Европа като Антверпен, Хамбург, Хавър и Ротердам.

„Някои товари минават през карибските пристанища“ на път от Южна Америка, докато други „минават през Балканите или Западна Африка, преди да влязат в Европа“, каза Корин Клеострат, заместник-началник на френските митници.

Европейската мафия

Трафикантите следват утвърден „бизнес план“, като мексиканските картели продават на европейски мултинационални престъпни синдикати, понякога чрез посредници, които разделят товарите, за да разпределят разходите и рисковете.

Някои от "престъпните групи (които са част от тези сделки) могат да бъдат конкуренти", но те също така създават съюзи, за да обединят своите сили и ноу-хау, за да вкарат наркотиците“, заявява Шербоние.

Мароканската "мокро мафия" в Белгия и Холандия, албанската, сръбската или косовската мафия и калабрийската 'Ндрангета си поделят пазара според техните територии и специалитети. Но те управляват наркотрафика през пристанищата, използвайки местни престъпници, със строго разделение на ролите.

Килограм кокаин, закупен за 1000 долара в Южна Америка, може да се продаде за 35 000 евро (37 600 долара) в Европа. Веднъж излязъл от пристанището и смесен с други вещества, той ще бъде продаден на клиенти за 70 евро на грам, като стойността му би нараснала близо 100 пъти до момента, в който излезе на улицата.

Такива огромни печалби позволяват на огромна военна каса да купува докери, карго агенти, шофьори на камиони, а понякога и митнически и полицейски служители, за да изнася кокаин от пристанищата.

Няколко френски докери бяха вкарани в затвора за работа с наркобанди в Хавър, като полицията обясни, че някои от тях са били принудени да помагат на трафикантите. Един от тези работници описва схемата пред своя адвокат: „Преди изкарвах по 200 или 300 евро на месец от продажбата на (откраднати) парфюми или кутии цигари. Един ден мои колеги ме помолиха да изнеса няколко торби (от пристанището) за 1000 евро“, разкри той.

Бандите са готови да платят до 100 000 евро, за да измъкнат контейнер от Хавър, където „ние можем да проверим само един процент от контейнерите, защото нямаме ресурсите да направим повече“, призна митничар.

На някои докери се плаща, за да разрешат излизането на контейнери или да преместят такива, пълни с наркотици, извън обхвата на охранителните камери. Други заемат своите служебни значки, за да подсигурят сигурността на бандите.

В Ротердам, най-голямото пристанище в Европа, полицаи и гранични служители изненадаха група местни пехотинци на трафикантите, укрити в „контейнер хотел“ с храна и спално бельо, чакайки пристигането на пратка с кокаин.

Журналист е убит

Освен подкупи на докери и пристанищни работници, огромните суми, генерирани от трафикантите, отприщиха вълна от насилие в пристанищните градове на Северна Европа.

Антверпен - основната врата за доставка на наркотици в Европа - регистрира повече от 200 инцидента, свързани с наркотици, през последните пет години, като 11-годишно момиче беше убито миналата седмица, след като бе уцелено от куршум в кв. Мерксем.

През май домът на семейство, за което се знае, че е замесено в наркотиците, в градчето Дорн беше бомбардиран, докато техните съседи празнуваха сватба в градината си.

В Холандия бандите отиват твърде далеч

На 6 юли 2021 г. известният разследващ журналист Питър Р. де Врис беше прострелян няколко пъти в подземен паркинг, минути след като се появи в телевизионно токшоу. Той почина девет дни по-късно.

Криминален специалист, един от източниците му е главният свидетел срещу наркобарона Ридуан Таги, заподозрян за шеф на „Мокро мафията“ и арестуван в Дубай през 2019 г.

„Минахме на съвсем друго ниво на насилие“, каза шефът на белгийската полиция Снок. „Те нямат никакви притеснения да измъчват някого за информация или просто да екзекутират някой, който не е спазил договор... от това те побиват тръпки.“

През 2020 г. холандската полиция откри контейнери, превърнати в килии за изтезания, а миналата година беше разкрито криптирано приложение за защитени съобщения, използвано от бандите. Тези разследвания дадоха представа за безпощадните методи по които хора са екзекутирана по време на живо излъчване.

Кокаиновата мафия е готова на всичко, за да защити бизнеса си. И никой не е в безопасност. Белгийската полиция разкри заговор за отвличане на министъра на правосъдието на страната през септември, а в Холандия престолонаследничката принцеса Амалия и премиерът Марк Рюте се смятаха за мишена в края на миналата година.

Големи риби

Властите отвърнаха на удара с подсилване на сигурността в районите на пристанищата, сътрудничество с разузнаването и най-добрите следови кучета, което доведе до рекордни конфискации на 109,9 тона кокаин, задържани в Антверпен миналата година.

„Това показва, че нашите методи вече са по-ефективни, но също така, че потокът от наркотици се увеличава“, призна шефът на френските митници Клеострате.

Експертите обаче подозират, че само една десета от кокаина, изпратен до Европа, е бил иззет.

Според Гер Шеринга, който ръководи холандските митнически разследвания в Ротердам, все повече и повече "автоматизирането на карго терминалите затруднява" трафикантите.

Те обаче вече пренасочват пратките към по-малки, по-слабо охранявани пристанища като това в Бретан, северозападна Франция, където през 2022 г. бяха конфискувани повече от 600 килограма кокаинова паста.

Европейските полицейски сили също постигнаха големи успехи, твърдейки, че са обезглавили „супер картела“, отговорен за контрабандата на една трета от кокаина на континента, като 49 заподозрени бяха задържани в Белгия, Холандия, Франция, Испания и най-вече в Дубай - едно от любимите свърталища на наркобароните.

Но на фронтовата линия в Карибите френските митничари в Мартинка, които наблюдават плавателни съдове, пътуващи на север от Южна Америка, далеч не са доволни.

„Трафикантите знаят нашите методи... ние правим всичко по силите си, но осъзнаваме, че не можем да хванем всички“, призна шефът на митницата на острова Жан-Шарл Метивие. „Често сме една крачка назад.“

Междувременно в Париж бизнесът и конкуренцията са оживени. „Светкавична разпродажба!“ гласи съобщение, изпратено от дилър в WhatsApp. — Петдесет евро на грам.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук