В района на бившия супермаркет „Зорница“ в Несебър, където започват дюните в посока кв. Черно море вчера около 11:00 ч. се разигра кървава драма между озверяла тълпа роми и служители на приюта за бездомни кучета към Община Несебър, съобщава "Флагман", позовавайки се на свидетел на екшъна. 
В този район са били изпратени двама служители от приюта, за да заловят агресивно скитащо куче. Двамата мъже успели да засекат животното и стреляли по него с дистанционна упойка.

„Кучето, понеже беше доста едро, няма как да падне веднага от стрелата с упойващото вещество, то продължи да се движи в посока храстите, които на места са прораснали до степен на дървета в дюните, където има цигански катун от пришълци“, разказва очевидецът.

Докато служителите на приюта обикаляли района, за да намерят кучето и да го приберат, минали около 10-ина минути. Откъм катуна срещу тях се насочила тълпа от озверели мъже, въоръжени със сопи и железа.

66-годишният Христо Т. успял да се измъкне на крака от побойниците – той е с натъртвания в коремната област, има удари по ръцете и гърба. Колегата му Дойчо Д. обаче е нямал същия късмет – той е със счупени четири ребра, тежка травма на единия крак и в общо тежко състояние – настанен е в интензивния сектор на едно от хирургичните отделения в УМБАЛ-Бургас.

Според директора на приюта – д-р Николай Терзиев най-вероятно кучето е паднало насред катуна и мургавите мъже помислили, че то е мъртво, затова са реагирали като първобитни хора.

Днес в ареста на РУП-Слънчев бряг са задържани от четирима от нападателите – всички са рецидивисти, лежали са в затвора и са пришълци от Градец и Катунище – без адресна регистрация в Несебър.

Операцията по залавянето на кучето не била самоцел на общинските служители. На 17 ноември в общинската дирекция по екология, на чието подчинение е приютът, е постъпила жалба от гражданка на Несебър, придружена от съдебно-медицинска експертиза за наранявания по цялото тяло след нападение от куче в района на магазин „Зорница“.

Към момента в приюта по всички природозащитни норми са настанени и обгрижвани 36 безстопанствени кучета.

„Аз имам стаж като ветеринарен лекар вече 24 години и съм участвал в приспиването с упойка на стотици кучета – целта ни не е да ги убиваме, а да не създават опасност за здравето и живота на гражданите. Апелирам всички, които имат домашни любимци, да не ги изхвърлят на улицата, след като им омръзне да се грижат за тях, бездомните кучета наистина са проблем за курортния Несебър“, каза Терзиев.