Подсъдимият за убийството на красивата абитуриентка от Пловдив Стефка Маджарова – Владимир Костадинов, иска да бъде напълно оправдан. Той продължава да твърди, че е невинен за смъртта на 18-годишното момиче и че срещу него нямало доказателства. В същото време почернените родители Стоянка и Николай Маджарови, както и прокуратурата, са на обратната позиция. Те искат от съда в Пловдив да наложи максималната присъда на извършителя – доживотен затвор. Адвокатите на двете страни в процеса, както и прокуратурата, ще се срещнат отново в съдебна зала, този път на апелативния съд, на 17 октомври т.г, пише "Монитор".

Преди малко повече от година – на 11 декември м.г., окръжният съдия Елена Захова отсъди, че Владимир Костадинов трябва да отиде за 19г. в затвора за извършеното престъпление. Месеци наред след произнасянето на първата инстанция страните по делото не предприемаха нищо. Чак в края на юли почернените родители на Стефка са обжалвали 19-е години затвор на Владимир, каквото е сторил и самият той, чрез адвоката си Асен Самуилов. Прокуратурата също е протестирала липсата на доживотна присъда. Адвокатът Самуилов продължава да твърди, че клиентът му е неправилно осъден поради непълнота на доказателствата и следва да бъде напълно оправдан.

„Искаме убиецът на дъщеря ни да лежи до края на живота си в затвора. Той грам не съжалява за стореното. Отне един млад живот. Отне щастието ни. Разби ни живота. Не сме съгласни с присъдата му, която е милостива”, каза след първата инстанция в процеса майката на Стефка – Стоянка Маджарова.

„Не наложих най-тежкото наказание „доживотен затвор”, като взех предвид младежката възраст на подсъдимия, чистото му съдебно минало, частичните самопризнания. Сам си призна, че той е човекът, който е бил до последно с пострадалата до момента, в който е била все още жива. Като утежняващи обстоятелства са, че е отнет един изключително млад живот, че убитата се е явявала от най-близкия кръг на Костадинов. Той се е ползвал с доверието на нейните близки, на нейната майка и че за извършване на престъплението, не разбира се, като средство, е използван лекият автомобил, който бащата на пострадалата, с оглед на огромното доверие, което му е имал, му е предоставил за ползване”, се аргументира след произнасянето на присъдата съдия Захова.

Окръжният съдия Елена Захова осъди Костадинов да лежи 19 години в затвора при първоначално строг режим

На 12 юни 2013г. вечерта Стефка била на кафе в Кричим със своя приятел Пенко Ламбрев. През цялата вечер Владимир следил момичето, звънял й и й пращал есемеси. Пресрещнал двойката на изхода на Кричим. Пенко спрял колата си и към тях с кол в ръка се приближил Владимир. Приятелят на Стефка излязъл от колата и попитал подсъдимия дали не е отишъл да го убива. Владимир отговорил, че иска да говори с момичето и хвърлил пръта. Стефка слязла от колата, а Костадинов започнал да й крещи, че не искал тя да се среща с други младежи. Говорел й, че тя е само негова и винаги щяла да бъде негова. Че само той я е обичал и започнал да я дърпа да се прибират заедно. Стефка се отскубнала и се върнала в колата на Пенко. През цялата вечер подсъдимият пращал есемеси на момичето, като я упреквал, че тя се движела с „диви селяни”, които имали само сексуални намерения към нея. Друг есемес бил, че „тя трябва да помисли малко, защото е жена, а не курва”. Последното му съобщение било, че търпението му се е изчерпало.

Към 22,30 часа във фаталната вечер Пенко оставил Стефка пред дома й в село Йоаким Груево и си тръгнал. Стефка обаче не се прибрала. Вероятно Владимир я е причаквал наблизо в тъмното, успял да я качи в опела на баща й, чиято кола карал и да я откара край напоителния канал между селата Брестовица и Йоаким Груево. Там я пребил жестоко и както била зашеметена от ударите, я хвърлил по лице във водата на канала. Момичето можело да оцелее, ако не е било с лице във водата, са категорични съдебните медици.

Решението дали Владимир Костадинов е виновен и дали присъдата му на първа инстанция е справедлива, или трябва да бъде увеличена до искания доживотен затвор, ще бъде взето от апелативния съд в Пловдив. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, 
която ще бъде запазена следващите 7 дни.