Профилите на 62-ата най-издирвани престъпници в Европа бяха публикувани на уебсайта на европейската правоохранителна агенция Европол заедно с призив към обществеността да помогне за издирването им, предаде ДПА.

Сред най-търсените престъпници в Европа има и двама българи – Антон Петковски, получил смъртна присъда за убийство и Петър Митев, който има 7-годишна присъда за сводничество, предаде bg-voice.com.

Списъкът от 61 мъже и една жена включва измамници, наркодилъри, обирджии и убийци. Вероятно най-изтъкнат сред заподозрените е 41-годишният австриец Ян Марсалек, бивш президент на германската фирма за разплащания Уайъркард. Европол смята, че той е извършил големи търговски измами и присвоявания и други имуществени и икономически престъпления и е в нелегалност извън Германия.

Например за информация за Норман Фолкер Франц, осъден на доживотен затвор в Германия за двойно убийство, се предлага сумата от 25 хиляди евро.Много от хората в списъка са осъдени на продължителни срокове затвор, но са успели да се укрият. За някои от тях се предлагат големи парични награди за информация, която да доведе до залавянето им.

Европол предполага, че мнозина от издирваните престъпници водят съвсем обикновен живот някъде по света, занимават с обикновени неща и се срещат всеки ден с нищо неподозиращи хора. Откакто полицейската агенция на ЕС започна през 2016 г. първата си кампания за най-издирвани лица, тя е успяла да арестува 110 престъпници, от които 41 след сигнали по интернет.

Кой обаче е Антон Петковски-Нашко? 

Издирван вече 10 години, осъден на доживотен затвор, заради убийството на знаков бизнесмен в Благоевград. През 2001 година Нашко застреля пред вилата му в село Селище, собственикът на комплекс "Космос" А. Христов. Уби го хладнокръвно, от упор. Пред очите на съпругата му.

В екзекуцията, планирана заради неизяснени финасови взаимоотношения, Нашко имаше съучастник -Емил Николов - Мъдака, криминалнпроявен, добър познайник на ченгетата, специалист по бягства от арестите. По време на разстрела съпругата на бизнесмена, също щеше да стане жертва на убийците, но Мъдака я пощади и загуби собствения си живот.

Нападната, докато се спуска към съпруга си, жената оказала съпротива, при която свалила маската от съучстника на Нашко и видяла лицето му, докато Нашко крещял на партньора си да я приключи, да я застреля. Разлаяли се кучета, съседи се размърдали и убийците избягали. Полицията бе повикана на място, за да започнат разследване и търсене на бегълците.

Ден, след разстрела, в дере край реката, е намерен трупът на Мъдъка, застрелян с куршум в челото. Ясно станало на разследващите, че другият убиец му е видял сметката, за да не бъде разкрит, тъй като съпругата на бизнесмена може да разпознае Мъдака.

Повече от 2 години местната полиция рaботеше по случая, но не се бяха сетили да извлекат ДНК от слюнката, останала по  шапката на килъра, открита до трупа на Мъдака.

Припомни им го Ботьо Ботев -легендарен за времето си полицай. ДНК -то отговори на това на Нашко. Така 2 години и 3 месеца по-късно  убиецът  беше задържан, а процесът срещу него продължи около 10 години. Накрая той бе осъден на доживотен затвор., присъдата си обаче, Нашко чакаше на свобода, подарена му от магистратите.

Веднага след като получи присъдата и трябваше да бъде вкаран в затвора той изчезна. Безследно. Нанесе страшен удар на българското правосъдие. Казваха, че е бил подготвен за бягството си. Сменил самоличността си и заминал най-напред за Холандия, а после за ЮАР. 10 години от Нашко няма следа.

Интерпол го търси от години, но нищо. В Сандански се носеха легенди за него  Бил обучен килър, имал и други поръчкови убийства, бил много умен... и предсказаха, че той ще преметне системата и няма да влезе в затвора. И така стана.. Двойният убиец Нашко разплака две фамилии и е на свобода. Необезпокояван... Незнайно къде...