Хамбург. Април 2020. В един горски участък късно вечерта се срещат десетина души - членове на наркобанда, успяла преди часове да внесе през хамбургското пристанище кокаин в страната, пише DW.

Възниква спор за дяловете им. Изведнъж единият от тях - 26-годишен германец, вади оръжието си и стреля. Минимум трима други отговарят на огъня. Полицията пристига на място. Равносметката от вечерта: двама ранени и пет конфискувани оръжия.

По-късно полицията иззела от членовете на организираната група още 10 огнестрелни ор

Политиката подценява проблема

Този случай е типичен пример за една актуална тенденция, която силно тревожи Рене Мачке, ръководител на следствената служба към хамбургската митница. Той казва, че неговите служители откриват все повече оръжия. "Заплахата нараства.

Вече е напълно нормално членовете на престъпни банди да ходят със заредено оръжие и да го използват, когато им се налага", допълва Мачке.

Актуален доклад на Европол стига до подобен извод. Според документа, броят на престъпленията, извършвани от организирани престъпни групи в Европа, се е увеличил. Освен това има много признаци, че криминалните банди вече не се спират и пред поръчковите убийства.

Особено притеснително е това, че в редица европейски страни цената на поръчковите убийства изглежда е спаднала.

А междувременно от престъпленията са засегнати далеч не само престъпници. Жертви стават и служители от правоприлагащите органи, адвокати, журналисти или пристанищни работници, отказващи да съдействат на престъпниците.

Пред германската медия NDR, ръководителят на отдела за тежка и организирана престъпност към Европол Яри Лиуку казва, че политиката все още подценява феномена организирана престъпност.

"Организираните банди днес представляват по-голяма опасност за сигурността на Европа, отколкото тероризма", уверява той. По думите му, политиците и правоприлагащите органи са пропуснали да обърнат на този феномен полагащото му се внимание.

Печалби в размер на десетки милиарди

Сред организираните престъпни групи в Европа се открояват например италианската мафия, виетнамските и албански криминални банди, но също и мексикански или колумбийски организирани групи, рокерски банди, както и престъпни кланове.

Според различни преценки, годишната печалба на организираната престъпност в Европа възлиза на не по-малко от 100 милиарда евро.

Трябва да си  представим организираната престъпност като един вид "алтернативна икономика", казва по този повод Себастиан Фидлер от Съюза на криминалните служители в Германия (BdK).

И наистина - криминалните мрежи днес работят като компании: те търгуват например с експертизи за нелегален внос на наркотици от Южна Америка в Европа или пък за това как престъпниците да си набавят оръжие.

А печалбите обикновено биват реинвестирани в нови престъпления. И докато в явната икономика споровете се решават от гражданския кодекс, в сенчестата икономика основните закони са "насилието и корупцията", допълва Фидлер.

Класически дейности на криминалните групировки в Европа са например насилствената проституция, търговията с оръжие, пиратските стоки, но също така прането на пари, рекетьорството и поръчковите убийства.

През последните години много се увеличиха доставките на дрога от Южна Америка за Европа. Залавянето на пратки с по няколко тона кокаин преди време бяха изключение. А днес в пристанища като Ротердам и Антверпен те вече не са нищо необичайно.

Според експерти, организираната престъпност междувременно е по-опасна от тероризма

Според експерти, организираната престъпност междувременно е по-опасна от тероризма

Огромните печалби от търговията с кокаин могат да облагодетелстват корупцията и извършването на нови престъпления, предупреждава заместник-директорът на германската фондация "Наука и политика" Гюнтер Майхолд, който съветва германското правителство по въпросите на сигурността.

Ако не искаме пожарът да се разгаря, политиката трябва да реагира, например като подобри превенцията на прането на пари или като създаде специализирани прокуратури, казва той пред NDR.

И депутатката от Бундестага Ирене Михалич, която е експерт на Зелените по въпросите на сигурността, смята, че не е достатъчно властите да се концентрират само върху кражбите от жилища или върху клановата престъпност.

Подобно на Себастиан Фидлер от Съюза на криминалните служители в Германия, Михалич пледира за подобряване на борбата срещу прането на пари.

Тя настоява и за по-добро техническо оборудване на полицейските служби, за да могат те да се справят по-бързо със сложни разследвания.

ъжия.