Осъденият на 30 години затвор за двойното убийство в Джебел Мерт Шукрия Мехмед не се яви във Върховния касационен съд. Днес бе разгледана неговата жалба срещу потвърдителната присъда на Апелативния съд.
Защитникът на Мерт – известният адвокат по наказателно право Георги Белев, поиска изменение на присъдата до 20 години, съобщава 24rodopi.com.

Двойният убиец обжалва присъдата на Окръжния съд в Кърджали, която беше потвърдена и от апелативните съдии в Пловдив. Мерт е подал молба, че не желае да се яви в залата на Върховния касационен съд.

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура намери жалбата за неоснователна и поиска от съда същата да бъде отхвърлена и да се остави в сила присъдата на Окръжния съд в Кърджали. На същото мнение бяха частните обвинители и граждански ищци по делото.

Защитата пледира за изменение на присъдата до размера на 20 години „лишаване от свобода", като изтъкна, че при постановяване на присъдата в недостатъчна степен са оценени редица смекчаващи отговорността обстоятелства - млада възраст, признания, съдействие на подсъдимия за разкриване на обективната истина и разкаянието, което той направи.

Очаква се Върховният касационен съд да се произнесе в рамките на един месец.

Припомняме, че подсъдимият Мерт Мехмед беше осъден на тридесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Джебелчанинът ще лежи в затвора 28 години за грабежа и двойното убийство и още 2 години за 4 кражби.

„Бях объркан. Съжалявам много. Искам втори шанс, за да покажа, че не съм изграден престъпник", заяви Мерт пред Апелативния съд.

Съдът го призна за виновен в това, че на 22.04.2014 г. в гр. Джебел е извършил грабеж, придружен с убийството на Джейлян Юсуф и малолетната й дъщеря Джейда Реджеб (престъпление по чл.199, ал.2, т.2, от НК).

Припомняме, че на 22.04.2014 г. Мерт Мехмед отишъл в дома на Джейлян Юсуф от гр. Джебел и малолетната й дъщеря Джейда Реджеб и противозаконно отнел от тях парична сума в размер на 250 лева, два мобилни телефона и адаптер за лаптоп. За да отнеме вещите им, Мерт умъртвил Джейлян Юсуф и дъщеря й, нанасяйки им удари с брадва. Престъплението е извършено в дома на пострадалите, с които младежът се познавал отпреди и е бил в приятелски отношения.
Подсъдимият е осъден да заплати на гражданските ищци сумата от общо 450 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди.