Цяла нощ колегите от цялата страна предявяваха постановления за привличане като обвиняеми. Това заяви пред БНТ Сийка Милева – говорител на главния прокурор, относно разбитата вчера при спецакция педофилска мрежа.

„Наблюдаващите прокурори са преценили, че има събрани достатъчно доказателства и са повдигнали обвинения на всички 13 лица“, уточни тя.

„Всички лица са привлечени в качеството на обвиняеми за разпространение на порнографски материали. Всички са задържани за 72 часа“, допълни тя.

Тя съобщи, че за тях е бъде поискана най-тежката мярка – задържане под стража.

На този етап Милева не може да потвърди, че в разпространяваните порнографски материали не е имало български деца.

„Вчера се иззе изключително голям обем на компютърни конфигурации“, каза тя и обясни, че предстои изготвяне на компютърни експертизи и лицево-челюстни експертизи

„Това са хора, които са сред нас, които могат да бъдат нашите съседи, нашите колеги, могат да бъдат лица, които ние виждаме ежедневно без изобщо да подозираме, че тези лица имат сексуални влечения към нашите деца, както и желание да разпространяват порнографски материали с тяхно участие“, коментира Милева. По думите ѝ, това са хора с добри доходи, с добри професии, повечето имат семейства и деца.

Първо в БЛИЦ! Акция на прокуратурата срещу педофилска мрежа, има арестувани

„Според мен санкциите трябва да бъдат много по-сурови. Но ние разполагаме с остаряло законодателство и наказанията за този род престъпления са изключително ниски. Наказанието за този, който създава и разпространява порнографски материали е до 6 години лишаване от свобода и глоба до 8000. Тези присъди доста често преминават в условни и тези хора отново са сред нас. За нас трябва наистина големи законодателни изменения и законодателна реформа, да искаме по-тежки наказания“, каза още тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук