"Ако слушаме директора на ГДБОП и министъра на вътрешните работи, службите са свършили абсолютно всичко. Под това те разбират да напишеш обобщена справка до прокуратурата и да кажеш:

"Сега вече сте вие". Ако питате обществото, няма как да има лице с 22 сигнала срещу него. Моята оценка е, че службите не са свършили нищо", това каза дипломатът и експерт по сигурност Иван Анчев, коментирайки сигналите за Петьо Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса.

Иван Анчев

Той уточни, че внимателно следи ситуацията и изтъкна, че е очаквал разкритията да имат ефект на ядрена бомба за обществото.

"Притеснително в цялата история е нежеланието и на министъра на вътрешните работи, и на всички от неговото обкръжение, да дадат прост отговор за лице, което вече е починало, а именно - бил ли е секретен сътрудник на МВР.

Въпросът е отклоняван вече няколко пъти. Скептик съм. Когато има висок обществен интерес, можеш да си позволиш да кажеш неща, които интересуват обществото", коментира Анчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него Божанов е бил сътрудник на службите: "Моето предположение е изцяло на база на анализ. Божанов е бил сътрудник на ГДБОП. Дали е бил информатор или агент е друг въпрос.

Интересно е кога е станал сътрудник. Ако Божанов е станал сътрудник на МВР, след като срещу него имаше 10-14 подадени преписки, как лице, което има толкова сигнали, да става негласен сътрудник? Всички, които отричат или се позовават на прокуратурата, знаят добре отговорите".

Относно съпругата на Мартин Божанов и работата ѝ в ГДБОП той заяви, че трябва да е ясно защо ѝ е отнет достъпът до класифицирана информация, както и защо е била назначена, извън процедурите.

МВР се чуди как да се отърве от жената на Нотариуса, изкушава я със...

"Като отшуми това нещо, тя ще има пълното право да се върне отново в ГДБОП. Когато има ясно доказателство за пробив в интегритета на даден служител, да няма възможност да бъде връщан в системата", настоя експертът по сигурност.

По казуса с "Червения пират", който бе арестуван, той посочи, че според него става въпрос за дигитален номад.

"Това са едни симпатични, най-често млади хора, които обикалят по света. Заплахите в училищата са сериозен проблем, няма как да извърши скитник. Да не се преекспонират налудничави теории за скитник", призова Анчев.

Той напомни колко много служители са изхвърлени от системата на МВР. "Държавата е с разклатен авторитет", завърши дипломатът, като изрази и съмнения в компетентността на министър Стоянов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук