Ахмед Атил Мохамед Самсудин е името на подкрепящият ИДИЛ терорист, който в петък окървави Окланд. 32-годишният бежанец от Шри Ланка беше застрелян, след като намушка пет души и рани други двама по време на нападение в супермаркет в западен Окланд., пишат от Daily Mail.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че е смятан за един от най-опасните екстремисти в страната и е наблюдаван 24 часа в денонощието от 2016 г. насам, добавяйки, че е изумена от осъществяването на атаката, въпреки че е в списъка за наблюдение на терористи.

Петима от пострадалите в болница са получили рани от нож, докато един е с изкълчено рамо и сега се възстановява у дома. Трима от хоспитализираните са в критично състояние. Жертвите са четири жени на 29, 43, 60 и 66 години и трима мъже на 53, 57 и 77 години.


Властите разкриха, че Самсудин се е преместил в Нова Зеландия през октомври 2011 г. и е получил статут на бежанец две години пo-късно. Властите се опитали да откажат бежанския статус през 2018 г, поради зачестилите провинения и арести свързани с бежанци. Самсудин обаче обжалва и все още не е взето окончателно решение дали той трябва да бъде депортиран, съобщава New Zealand Herald.

Въпреки подозренията, че е планирал терористична атака, съдът е отсъдил, че той може да бъде осъден само заради притежание на материали свързани с пропаганда на ИДИЛ, което довело до намаляване на присъдата му - въпреки че полицията знаела, че е „изключително опасен“ и „е много вероятно да извърши атака “.
 
Самсудин е публикувал предупреждения към „бялата измет“ в социалните медии, след като получил официално предупреждение от полицията за подозрителните му търсения в гугъл и покупки в интернет. „Един ден ще се върна в страната си и ще намеря киви утайки в моята страна ... и ще им покажа ... какво ще се случи, когато се забъркат със Самсудин. Ако мислите, че сте много корави ... ние сме по-корави в нашата страна, написал той.

Той попада в списъка за наблюдение на терористи през 2016 г., след като два пъти купува ловни ножове и се установява, че притежава пропагандни видеоклипове на „Ислямска държава“. След като получава официално предупреждение от полицията за историята и търсенията си в интернет, Самсудин продължава да споделя екстремистко съдържание онлайн.

През май 2017 г. е бил арестуван на международното летище в Окланд, след като резервира еднопосочен билет до Сингапур. При последващото претърсване в апартамента му са открити оръжия и негови снимки, позиращ с въздушна пушка и ловен нож. Задържан е под стража за повече от година и в крайна сметка се признава за виновен в разпространението на забранени материали.

През 2018 г. съдия от Върховния съд е заменил присъдата му с по-лека, поради времето, което вече е прекарал в затвора. Ден след като изиза от затвора, Самсудин закупува ловджийски нож. Арестуван е отново, но не е съден, поради твърде либералните закони на Нова Зеландия, макар и постоянно критикувани от полицаи, политици и магистрати. 

Превод: БЛИЦ