Специализираният наказателен съд остави в ареста бившия шеф на Столичната митница Красимир Керемедчийски и Огнян Асенов заради открития преди дни кокаин, импрегниран в кашони с цитрусови плодове, съобщава БНР.

Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на кокаин от Колумбия към България, съобщиха от Специализираната прокуратура. 

Търговски дружества на обвинените са били крайни получатели на контейнерите, натоварени с "кокаиновите" кашони с плодове. 

Съдът е преценил, че събраните доказателства, сочат за наличие на международен канал за трафик на наркотици. 

Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Количеството задържан наркотик е около 500 килограма, съобщи във Варна главният секретар на МВР Ивайло Иванов. По думите му пазарната стойност на накротика е около 100 милиона лева

„Кашоните са близо 7000 на брой. Те са прибрани вече на сигурно място, охраняват се денонощно от колеги от жандармерията. Назначени и съответните експертизи. Но това е нов начин и за нас. От нашите информация, която имаме, оперативна, само предполагаме, че в кашон трябва да има от 80 до 100 грама кокаин да бъде извлечен“.

Главен комисар Иванов каза още, че за разлика от метода, каналите за трафик на наркотика са стари, а лицата - познати.


Проверка на БЛИЦ установи, че Огнян Асенов има на свое има множество фирми, повечето от които са свързани с търговията. Една от тях е за внос и износ на плодове, именно през нея е станал трафика на наркотиците. 

Практиката да се използват плодове в подобни случаи, е честа сред трафикантите. От една страна те се внасят у нас именно от страни като Колумбия, известни с търговията с дрога в световен мащаб, от друга - ароматът на плодовете често може да маскира този на наркотиците при проверка със следови кучета. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ