Зрелищна акция се проведе вчера и бяха задържани 25 служители на митница "Варна - Запад" заради корупционни престъпления. Днес стана ясно, че шестима души са привлечени към наказателна отговорност по случая. На брифинг във връзка със задържаните за корупция митничари говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни и каква е схемата.

"Групата е конспиративна. Категорично не е имало комуникация по телефоните за конкретни действия, които трябва да се извършат за конкретен камион, за конкретна спедиторска фирма".

По думите ѝ е установено, обаче, с много големи усилия, че началникът на пункта и неговите на практика заместници – началниците на смените, се събират всеки месец по веднъж в дома на едно от вече задържаните лица,

където на съответни листове всеки от началниците на смените, се е отчитал пред началника затова колко контейнера, колко камиона, на кои спедиторски фирми или кои фирми-вносители са извършили съответните действия по обмитяване.

Тази отчетност е документирана не само със СРС-та, но и листовете, с които тези началници на смени са били при началника преди това, са открити при извършените лични обиски на лицата.

"Началниците на смените по този начин са предоставяли информация на началника на пункта, който е имал ангажимент за съответния контейнер да поиска и да получи по 1500 лева на обработен контейнер", добави Арнаудова.

"Подкупите, които са били искани и получавани са не за да не се извърши действие по служба, а за се извърши такова действие по служба, което да бъде бързо, безпроблемно, независимо от декларирани занижени цени, да речем, на китайски стоки, да се приемат за достоверни и да не се извършва щатна митническа проверка", каза още Арнаудова.

Тя подчерта още, че е въпрос на време и доказателства да се прецени дали няма други участници в организираната престъпна група.Източник: Нова телевизия/БГНЕС