Доживотен затвор – това е присъдата, която получи Константин Бухлев за убийството на Тодор Тодоров – DJ Teddy, намушкан с нож пред дома си във Варна през февруари 2015 година. Съдебният състав призна за виновен 53-годишния мъж в престъплението „извършено с особена жесткост“ и в съучастие с неустановено до момента лице. Соченият за „големия злодей“ и за поръчител - обвиненият в подбудителството на убийството Григор Колев, по прякор Гришата Опашката, бе оправдан. Съдът не намери достатъчно доказателства за вината на Колев, мярката му „задържане под стража“ бе отменена в съдебното заседание, белезниците му бяха свалени и той бе освободен.

Хладнокръвното убийство беше извършено късно вечерта на 26 февруари през блока, в който живееше DJ Teddy във Варна. Няколко смъртоносни пробождания, нанесени с голяма прецизност, отнеха живота на Teddy почти мигновено след нанасянето. Мотивът за престъплението  според обвинителният акт на държавното обвинение е „любовен триъгълник“, нещо което БЛИЦ оповести още дни след извършването на престъплението, както и че сред основните заподозрени е Гришата Опашката, познат през 90-те години като име, свързвано с автоджамбазите.

В продължение на 4 години въпреки усилията на службите, разследването нямаше пробив в доказателствената си част. През 2019 година престъплението бе разкрито и Константин Бухлев бе задържан, след като се получиха резултатите от  направената ДНК експертиза, изготвена от Института по криминална техника при Федералната криминална служба на Германия. Малко по-късно обвинение беше повдигнато и на Григор Колев.

През октомври 2020 г. обвинителният акт заедно с осемнадесет тома досъдебно производство беше внесен в съда, като самото съдебно следствие започна на 1 април следващата година. До произнасянето на присъдата се стигна след проведени общо 93 открити и закрити заседания. В хода на делото бяха разпитани 73 свидетели, сред които и един защитен. В съда се явиха и 25 вещи лица, сред които и германският експерт, извършил ДНК експертизата, за да отговарят на въпросите на страните и на съдебния състав.

Наблюдаващият делото държавен обвинител от Окръжна прокуратура - Варна Радослав Лазаров, пледира за доживотна присъда без замяна и двамата подсъдими. Пред той направи следния коментар:

„Делото беше с изключителна фактическа сложност, защото се разкри поръчково убийство. И това стана факт на първата съдебна инстанция, защото бе осъден единия от двамата подсъдими за извършване на убийство в съучастие с неустановено лице. Всеки се счита за невиновен до влизане в сила на присъда, а в момента присъдата на Григор Колев, не е влязла в сила“, заяви Лазаров. И добави, че осъдителната присъда на Бухлев е факт, както и че ще протестира размера на наложеното наказание, защото той е пледирал за доживотна присъда без замяна.

Частично бяха уважени и гражданските искове на пострадалите близки на жертвата. Констатин Б. е осъден да плати 140 000 лева на сина на DJ Теди, 100 000 лева на неговата майка и 100 000 лв. на наследниците на баща му, починал миналата година. Осъденият дължи и 70 000 лв. на брата на убития, както и 55 000 лева на неговата сестра, като обезщетение за нанесените неимуществени вреди, в следствие на престъплението, ведно със законните лихви от датата на деянието. Съдът уважи и нанесените имуществени вреди в размер на 1142,50 лева.

Частното обвинение се представляваше от адвокатите Венера Радулова и д-р Герман Германов. Във видеото можете да видите тяхното становище. 

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ