“Всеки момент” може да бъдат спрени торент сайтове в България. Това каза началникът на отдел “Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев. Коментарът идва във връзка с публикация на TorrentFreak, озаглавена “България планира да свали топ торент сайтове, с подкрепата на САЩ”.

Битката на българските власти за спирането на торент тракери, които позволяват безплатно сваляне на авторско правно съдържание, тече отдавна.

През 2006 г. бяха първите акции и арести на собствениците на Arena.bg, като те продължиха през 2007 г. с тези на Zamunda.net. Заведени бяха и дела, на които отне около четири години да влязат в съда. 

“Миналата година българските власти извършиха няколко операции за свалянето на ключови участници в екосистема IPTV”, пише сега сайтът TorrentFreak и допълва, че усилията им не са останали незабелязани. Американският търговски представител (USTR) по-рано премахна България от „Специалния си списък за наблюдение 301“. 

Тази седмица TorrentFreak е получил стенограма от последния преглед на листа. На изслушването, според изданието, е присъствал български представител, който е информирал за продължаващия напредък на страната, както и че се работи по спирането на няколко основни торент сайта с помощта на американските правоохранителни органи.

Една от пречките по свалянето на Arena и Zamunda е, че те оперират чрез сървъри извън страната. “Полицията и ГДБОП подготвят заявки за правна помощ към САЩ, за да свалим хостинг сървърите, намиращи се в Съединените щати”, посочва българският представител, цитиран от стенограмата, до която е получил достъп TorrentFreak.