Пак ще кажа, аз съм висш административен ръководител на прокуратурата. Аз набелязвам целите, аз не взимам решение по съответни въпроси. Дали секретарят на президента ще бъде привлечен като обвиняем решават наблюдаващите прокурори. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Сандански, където както БЛИЦ първо писа се извършва специализирана операция.

"Никой няма право да се намесва в съдебни дела. Това е едната страна на въпроса. Другата страна е кадрови и морален аспект. Проблемите, които касаят прокуратурата, аз взимам мерки. Както виждате за прокурора на Русе се извършва цялостна проверка на дейността му за 3 години назад", коментира Гешев разпространените от прокуратурата чатове между Пламен Бобоков и секретарят на президента. 

"Проблемите на другите институции не са мои проблеми. Президентът, както мин.-председателят, както и партиите са политически ангажирани лица, прокурорите не са. Няма как да коментирам. Доколкото помня президентът призова да се предприемат активни действия за противодействие на корупцията и търговия с влияние. Мисля, че на всички е ясно, че докато аз съм главен прокурор, няма да има изключени - дали е министър-председател, служител, ром или циганин, подходът към всеки ще е еднакъв. Политическите последствия са проблем на политиците. Ако имат проблем, да внимават с кадровите решения", призова Гешев.

По думите му българската прокуратура е открита към българските граждани по начин, по който не е открит никой друг в държавата. Това, което правим е да покажем доказателства и данни, за да не се внедряват манипулативни политически решения", заяви той.


"Пак да кажа на президента. Българският главен прокурор не разследва. Има разследващи органи, които се наблюдават от прокурори. Предполагам, че президентът е допуснал някакъв лапсус", коментира Гешев призива на Радев да се разследват снимките от спалнята на Борисов.

"Не ни интересува как някой политик ни коментира, как някоя зависима медия ни коментира. Аз съм много на ясно на какви атаки ще бъдем подложени и какво ли още не. Ние влизаме в битка и сме твърдо решени да я спечелим", закани се Гешев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!