Рязък спад на телефонните измами по време на пандемията. За първото шестмесечие м.г. те бяха общо 439, а за тази година са едва 41. Това заяви за Нова тв комисар Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в ГДНП.

По думите й коронавирусът също е бил използван от измамниците. "Става въпрос за търсене на ваксина, лечение на близък роднина и пр. Имама една или две измами, реализирани през шестмесечието".

Комисар Падинкова добави, че въпреки всичко хората трябва да са предпазливи. 

Известна измама е обаждане от мним полицай относно провеждане на специализирана операция за задържане именно на телефонни измамници. Основното, което искат мошениците от гражданите е да им дадат пари, свързани с "акцията".

"От начало на 2020 г. ало измами са реализирани основно по този сценарий, но имаше една-две измами чрез обаждане от близък познат, искащ пари, за да се освободи колетна пратка", уточни тя.

По думите й при класическите схеми извършителите са едни и същи - познатите ало измамници от Русенска, Плевенска и Великотърновска област.

Запитана как да разпознаем измамата, комисар Падинкова заяви: "Основно нещо е искане на пари. Без значение кой по какъв повод, поиска ли се парична сума по телефона, това е сигурен сигнал, че става дума за ало измама. Гражданите да не губят бдителността си, защото така може да станат много лесна жертва".

"Най-простият съвет, ако усетите, че разговаряте с телефонни измамници - незабавно затворете и прекъснете обаждането. В последно време измамите са придружени със заплахи за живота и здравето както на човека, така и на близките му".