Проверяваме и тази версия, тъй като една от целите на такова бягство, с такива големи присъди е да напуснат страната. Това каза гл. секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов в отговор на въпрос възможно ли е двамата затворници, които нападнаха надзиратели и избягаха от Софийския затвор да са напуснали страната и проверява ли се тази версия по БНР.

„Незабавно след получаване на сигнала предприехме всички мерки, включително и усилване на охраната на граничните пунктове. Надяваме се двамата да са на територията на страната“, заяви той. Попитан има ли яснота как двамата са се сдобили с оръжието, с което са заплашили надзирателите Младен Маринов посочи:

„В хода на разследването ще се работи в посока да се изясни и този механизъм, по какъв начин са се сдобили с оръжието. Това е основното нещо, което им е дало предимство пред охраната, за заплашване и напускане на затвора. В никакъв случай това не може да стане без логистика и отвън“.

„Работим със всички близки и връзки на избягалите. Целият ресурс е включен, тъй като двете лица са опасни“, изтъкна гл. комисар. В отговор на въпрос изключва ли агресивни действия от затворниците към граждани Младен Маринов апелира: „Хората трябва да са много бдителни. В момента, в който имат съмнение за това, че лицата се намират някъде, намерят прилика с лицата, по най-бързия начин, да не търсят контакт с тях, а да се обадят на 112 или да сигнализират полицията.

Попитан дали вече граждани са се обаждали на телефон 112 гл. секретар на МВР поясни: „В такива случаи практиката показва, че гражданите се ангажират изключително и получаваме много сигнали. Затова казвам, че има различна информация, която е нужно да бъде проверена, потвърдена и изчистена. Затова не се ангажирам да кажа конкретни неща“.

Младен Маринов каза още, че процедурата двамата избягали затворници да бъдат обявени за международно издирване е задвижена незабавно.