„Смело и категорично заявявам, че всичко бе предварително подготвено. Ние имахме тази информация, че ще има платени хора, хора от спортните среди, от футболните агитки и т.н. Когато говорят финансовите средства, то клубната принадлежност няма значение“, това заяви главният секретар на МВР комисар Ивайло Иванов на извънреден брифинг по повод вчерашната ескалация на напрежението на протестите в София.

„Хора, които имат интерес да предизвикат безредици, бяха на вчерашните протести. Не е тайна, че от доста време в страната се развиват разни събития. Стоя далеч от политиката и не взимам страна, но снощи какво ли не гледах по социалните мрежи.

Всички полицаи, които вчера пазиха протестите бяха предварително инструктирани да не използват физическа сила, ако това не бъде необходимо. Повечето униформени са служители от повече от 15-20 години. 

Ние не пазим нито една политическа сила, а пазим хората“, категоричен бе главен комисар Иванов. 

„Целта ни бе да не допускаме сблъсъци между двата протеста и между протестиращите и полицаите.

Подготвени сме и знаем, че довечера ще изкарат още повече хора. Хората, които правят проблемите в София, са от едни среди и ги знаем. Те не са глупави - следят обстановката, телефонът им е все на ухото и командват какво да се случи.

Целта им е дестабилизация и да падне правителството. Но и да падне, ще дойде друго, а полицаите ще си останат същите.

Имаме информация, че това, което се случва из цяла България, се финансира с пари, които идват извън страната.

Българската полиция не е враг на никого. Не искаме да пребиваме и задържаме никого. Замислете се – защо предната вечер нямаше нито един инцидент? Кога се случи това? Когато нападнаха полицаите! 

Полицаите бяха замервани с бутилки, бяха заливани със спирт… трябва само една запалка и…“, поясни комисар Иванов.

Той поясни, че за вчера има 18 задържани и трима пострадали полицаи.

Случващото се в „Росенец“ не е нормално. Как МВР да е виновно, че не ги пуска хората. Ами ако ги пуснем ще се стигне до сблъсъци между двете групи протестиращи. Не може само МВР да е виновно!“, поясни още главен комисар Иванов.

Вътрешният министър Младен Маринов поясни, че арестуваните на „Росенец“ вече са пуснати. Той коментира и извънредната заповед на премиера Бойко Борисов, който настоя главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на охраняваните лица Ахмед Доган и Делян Пеевски.

„Ще поискам оставката на шефа на ОД на МВР-Бургас по настояване на премира Борисов“, каза още министър Маринов.

„Очаквам довечера да има много по-сериозни провокации срещу полицаите“, каза още шефът на силовото ведомство.

„Нашата търпимост е огромна, но няма как да търпим да замерят полицаите, да ги бутат и обиждат, а те да не правят нищо“, заяви пък директорът на СДВР старши комисар Георги Илиев Хаджиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!