Висшите служители на Здравната каса в Пловдив, които бяха задържани за източване на 1,1 милиона лева, остават в ареста. Това решиха магистратите от Окръжния съд в града под тепетата, съобщава "Дарик"

Директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ Иван Деспотов и неговият колега - началник в РЗОК Владимир Манев, бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив.  В автомобила, с които са били двамата, е намерена крупната сума от 90 000 лева.

Престъпната корупционна схема, в която са участвали още две лица - пловдивският аптекар Николай Александров и социално слабият Димитър Йотинов, на чието име са регистрирани 3 търговски дружества с лиценз за аптечна дейност, чрез които е точена Здравната каса, е действала чрез фиктивни аптеки. Посредством тях са теглени пари от НЗОК за скъпоструващи лекарства. Днес стана ясно, че освен за хепатит, медикаментите са били и за лечение на цироза. По този начин въпросните лекарства са плащани два пъти – веднъж реално на хората, имащи нужда от лечението, и още веднъж чрез измамната схема.


60% от сумите, придобити по престъпната схема, са отивали за подкуп на двамата висши служители на Районната здравна каса. Въпреки че според задълженията им е трябвало да осъществят контрол на аптеките в града, те не са го правили. Разкривали са търговски дружества на всеки три месеца, за да не бъдат засечени от НЗОК.

Адвокатите на задържаните Стефан Левашки и Зоя Тошкова заявиха, че ще обжалват решението на съда. 

Останалите двама обвиняеми по делото са освободени под парична гаранция след направени самопризнания – Николай Александров срещу 20 000 лева, а  Димитър Йотинов – срещу 3000 лева.