Жителите на Ахтопол се видяха в чудо от кражби около празниците. Няколко сигнала за обрани домове и заведения са получени само в рамките на няколко дни.


След няколко дни работа служителите на РУ-Царево стигат и до извършителя – 41-годишен мъж. До този момент са установени няколко негови удара, но не е изключено да е част и от други, по които се работи, пише "Флагман".

За времето от 15 декември до 1 януари т.г. от три къщи той е задигнал общо 10 телевизора, две стойки за стена за телевизори, няколко маркови парфюма – мъжки и женски, 10 литра олио и сумата от 20 лева. 

На пръв поглед това прилича на съвсем обикновен обир, но впоследствие станаха ясни доста интересни подробности за самия извършител. Това е 41-годишният Илия Стефанов. Мъжът живее в Ахтопол от около 20 години.

Илия не бил мързелив, за да краде, напротив – хората, които го познават, го описват като много работлив мъж. Работел в строителството и изкарвал доста добри пари. Не спирал да демонстрира стандарт чрез нови дрешки, обиколки, ядене и пиене по кръчмите. 

Кражбата му била хоби. Да, хоби - доставяла му удоволствие. Илия не правел големи удари, по-скоро кокошкарски кражби, за да задоволи желанието си.

Набелязвал си жертвите по време на работа. Докато шпакловал например внимателно оглеждал всичко в къщата и така преценявал дали ударът си заслужава. 

41-годишният ахтополец няколко пъти е лежал в затвора заради любимата си дейност. Но пък му харесвало там, твърдят жители на морския град, които много добре го познават.

„Там му е топло, хранят го, има си компания, получавал и доста внимание от съкилийниците си. Така разбрахме“, разказа човек, който е наел Илия на работа преди време и който също е станал негова жертва.

Какво внимание обаче получавал мъжът в затвора – не става ясно. От последното си излизане от пандиза пък често е бил забелязван в бургаския кв. Кумлука. Хвалел се със снимки с непълнолетни приятели във фейсбук.