Общо над 10 милиона лева в брой са намерени при претърсванията на хотели и имоти на известния бизнесмен Ветко Арабаджиев. Това обяви ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг по повод вчерашната мащабна акция, която започна с обиски на офиси в хотел „Маринела” в София и „Марица” – в Пловдив.

Разследването срещу организирана престъпна група за данъчни измами и пране на пари.

Синът на Ветко Арабаджиев – Вълчо, е задържан за 72 часа и вече е с повдигнато обвинение за данъчни измами.

Вече е издадена е европейска заповед за арест за семейство Арабаджиеви, като от думите на Гешев стана ясно, че става въпрос за самия Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела. Работи се е и по линия да бъде издадена заповед за арест и от Интерпол. В момента Арабаджиеви не са в България, а по информация на прокуратурата те са във Франция.

"Едно лице е обявено за издирване на територията на страната. Две други лица - мъж и жена, са обявени за общодържавно издирване. За двете лица има издадена европейска заповед за арест с обвинение за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления.

Иначе вчера бяха задържани общо 10 лица, сред които и 2 жени. За 4 души обаче не са събрани достатъчно доказателства и те са пуснати.

"Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления -пране на пари и данъчни престъпления“, обясни Гешев.

"Едно от обвиненията е за период февруари тази година. Фирмата, която според нас, е извършила данъчно престъпление, е внесла 1000 лева, а е спестила 600 хил. лева. Разследваните фирми са десетки. Само тази фирма е внесла във фиска на държавата 1000 лева, с които да извършва социалната дейност, да плаща пенсии“, каза още той.

Относно откритите пари прокурор Гешев е категоричен, че това е първи подобен случай.

"В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България.

Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки.

Освен това при претърсванията е открит луксозен автопарк. Става въпрос за коли с марки като "Бентли" и "Ролс Ройс".

"Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване в посока как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева", заяви зам.- главният прокурор.

"Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците“, каза още Гешев.

Прокурор Гешев категорично отрече информациите излезли от пресслужбата на "Виктория груп", че оказвано съдействие на служлбите.

"Всичко друго, но не и съдействие. По-скоро бездействие и оказване на съпротива. От рода на не знам къде е ключа за тази стая, не знам кой я ползва и т.н”, каза прокурорът.

Той уточни, че оперативна информация се събира по случая се събира от януари месец, като по този начин отрече да има сигнал, с дейности с европредседателството. Решението за провеждането на самата акция, пък е взето 5-6 дни по-рано, заради което според Гешев няма как да се твърди, че Арабаджиеви са били предупредени и заради това са във Франция. Те са там от началото на август, по-скоро на почивка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!