Обвиниха кметски наместник за присвояване на пари, дарени за строеж на черква в село Българчево, съобщиха от Районната прокуратура в Благоевград. 33-годишният С. Ников e кметски наместник в сeлата Бучино и Лисия. Той е обвинен за престъпление по чл. 206, ал.1 чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.
През 2000 г. жителите на село Българчево, община Благоевград са подкрепили инициативата на тогавашния кметски наместник Е. Стойчева. Хората решили да започнат изграждането на нова черква "Св. Димитър".

На общото селско събрание било избрано черковно настоятелство и открита банкова сметка за набиране на дарителски средства. До 2006 г. Стойчева задействала отчуждаването на терен, набавянето на необходими документи, съхранявала в себе си средства, дарени от различни хора за изграждането на черквата. Била закупена част от необходимите материали. Документите по отчетността за събраните и разходвани средства се намирали в кметството.

След като през 2007 г. мандатът на Стойчева приключил, работата по обекта спряла, тъй като новият кмет нямал желание да продължава неговата реализация.

През 2013 г. постът на кметски наместник на село Българчево бил зает от С. Ников, който демонстрирал заинтересованост към изграждането на храма. Е. Стойчева му предала останалите средства в размер на 330 лв., за които той не съставил приемо-предавателен протокол.

Новият кметски наместник заявил, че строежът на черквата е приоритет за него. Той се срещнал се с човек от черковното настоятелство, двамата изтеглили  550 лв. от сметката. Кметският наместник обещал да закупи материали, като фактурите за направените разходи следвало да бъдат приложени към останалата документация, но това не се случило.

След седмици, поради влошеното здравословно състояние на представителя на черковното настоятелство, Ников му предложил да го упълномощи да тегли пари от банката. Документът бил съставен и заверен от самия Ников в качеството му на кметски наместник. Още същия ден той изтеглил сумата от 600 лв., които били събирани по дарителската сметка.

До края на 2013 г. обвиняемият присвоил общо 2160 лв., които му били поверени за изграждането на храм "Св. Димитър" в село Българчево.

След местните избори през 2015 г. Е. Стойчева отново заела поста на кмет и свикала събрание, на което да бъде обсъден въпроса с даренията за черквата. Присъствалият на него Ников давал различни обяснения - че прехвърлил средствата в друга сметка, разходвал ги за съборите в селото, както и че били събрани около 9000 лв., но той не представил никакви документи за твърденията си.

По случая е била сезирана Районна прокуратура - Благоевград и образувано досъдебно производство, след което е бил внесен обвинителен акт за разглеждане в съда.