Бракониери убиха зубър край Разград. Сред тях е и дългогодишен служител на ловното стопанство "Воден", където се отглеждат защитените животни, известни още като "европейски бизон". За престъплението са задържани трима души.

При редовен обход на землището в село Черковна горските служители открили останки от зубър. Ветеринарен лекар установил, че са на женски бизон.

"Изключително вандалски акт", каза директорът на Държавно ловно стопанство "Воден – Ири Хисар" инж. Кирил Колев.
"Заобиколили са животното с кучета и е прободено с копие. Като рисунка от пещера Магурата", каза окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

Допреди няколко дни екземплярите от най-едрия европейски бозайник в България са 63, 56, от които в ловно стопанство "Воден". След вандалския бракониерски акт край село Черковна обаче те са с един по-малко.

За броени часове полицаите от Разград стигат до извършителите. Това са трима мъже от съседното село Дянково. Единият се е грижел за животните в ловното стопанство. Колегите му са изненадани от постъпката му.

"Предприели сме действия и ще бъде дисциплинарно уволнен", каза директорът на Държавно ловно стопанство "Воден – Ири Хисар" инж. Кирил Колев.

Другите двама мъже са с богато криминално досие.

"Осъждани за увреждания, кражби и незаконна сеч", каза ст. комисар Константин Костов.

След обиска в домовете на заподозрените са прибрани 15 кучета, обучени за бракониерски лов.

От прокуратурата в Разград коментираха, че са необходими законови промени, защото предвиденото максимално наказание за подобни престъпления е едва до 3 години затвор и глоба до 10 хил. лв.