Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла е заплашвал свидетел по делото. Това стана ясно днес в Пловдивския съд от твърденията на подсъдимия Симеон Генов. Вече повече от година той и още няколко души са в ареста заради поръчителство за убийство и палеж на коли.
„Нарече ме лъжец, заплаши ме”, каза пред съда Симеон Генов. Днес бяха прочетени отново неговите показания по досъдебното производство и той потвърди думите си. Според твърденията на Генов, дясната ръка на Райфъла е Веселин Загорски. Червенков показал на Загорски снимка на управителя на частната клиника „Хипоталамус” в Пловдив Аргир Гяуров.

Симеон и Бисер Василев пък се срещнали със Загорски, който също им показал снимката и им поръчал нападението над Гяуров.
По поръка на Райфъла Гяуров трябвало да бъде убит и да се извършат част от палежите на няколко коли, сред които и няколко автомобила на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов.

Загорски заявил на двамата изпълнители, че ще им даде 3000 лв., ако наръгат с нож Гяуров така, че да изпадне в кома. Заради тази поръчка двамата изпълнители проучили навиците на Гяуров и една вечер го нападнали във входа на блока, в който живее. Симеон Генов твърди, че не е намушквал жертвата, а Бисер е наръгал Аргир 7-8 пъти в гърба и ръката.

Няколко дни след нападението Генов забегнал в Германия. Загорски му звънял многократно по телефона, защото станало ясно, че Симеон не е участвал в нападението над управителя. Загорски настоявал Генов да му върне 1000 евро заради това, че не е изпълнил ангажимента си.

По време на палежите на двамата изпълнители било наредено да запалят коли отпред и отзад. Загорски им дал туби с бензин, платил им по 300 лв. за всяка от опожарените коли. Симеон Генов твърди, че разказва всичко, защото и Бисер го е направил преди това.

Прокурорът му бил обещал, ако направят пълни самопризнания, да получат условни присъди, а не по-тежки наказания. Всичко това, според обвиняемия, е поръчано от Райфъла. Според обвинението, мократа поръчка е била дадена, защото Райфъла е смятал Аргир Гяуров за свой пряк конкурент.
Райфъла притежава частна неотложна помощ. Такава медицинска услуга се предлагала и в клиника „Хипоталамус”. Въпреки че двамата не се познавали Райфъла смятал Гяуров за свой пряк конкурент.

Припомняме, че самият Гяуров поиска 100 000 лв. обезщетение за нанесени вреди от Райфъла. През цялото време днес делото бе съпровождано от скандали между адвоката на Червенков Илиян Василев, съдебния състав с председател Даниела Събчева и прокурорите. Юристите искаха звукозапис в залата. Съдия Събчева наложи предупреждение. Заради това Илиян Василев поиска за пореден четвърти път отвод на съдебния състав, но съдът го отхвърли.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ