Поредна жалба, този път до Върховния касационен съд, срещу доживотната си присъда без право на замяна е депозирал убиецът на 6-годишно момиченце от сливенското село Сотиря Мартин Трифонов. Това съобщи адвокатът на близките на жертвата Сиво Сивов, информира "Монитор". 

22-годишният убиец настоява, че наложената му присъда е прекомерна и нехуманна и настоява за нейната промяна, а за 19 февруари е насрочено заседанието на третата инстанция.

През лятото на м.г. Трифонов направи такъв опит и в бургаския апелативен съд, там обаче категорично потвърдиха решението на сливенския съд и отхвърлиха аргумента, че наложеното наказание е  в нарушение на член 3 от Европейската конвенция за защита правата, който гласи: „Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание“.

След като бе потърсен за ковментар, тогава служебният адвокат на убиеца Дойчин Дойчев заяви, че е подал жалбата по настояване на клиента, който изтърпява присъдата си в Бургаския затвор.Нямал право да откаж,е макар да не чул никакви нови признания и доказателства.

Мартин Трифонов получи възможно най-строгото наказание за това че на 15 август 2019-а г. в село Сотиря  е направил опит за съвкупление с 6- годишната Кристин Георгиева, като я принудил към това със сила и я привел в безпомощно състояние. За това престъпление съдът го е осъдил на 20 години „лишаване от свобода“. Други 10 години са му били присъдени за извършени действия с цел  удовлетворяване сексуални щения за повторен път,  тъй като вече е осъждан за блудство през 2017 година.

Максималната присъда „доживот“ без право на замяна е за убийство по особено мъчителен за жертвата начин. Сливенският окръжен съд осъди Трифонов да заплати 600 000 лв кръвнина на гражданските ищци. Делото в Сливен премина по съкратената процедура, разпитан беше само патоанатомът д-р Тома Чаушев, който е извършил аутопсията .