Започва проверка за смъртта на 19-годишния абитуриент с коронавирус във великотърновската болница. Тя е разпоредена след писмена жалба от бащата на момчето адвокат Иван Денев от 10 август пише "Стандарт".

Разследването няма да се наблюдава от великотърновски прокурори, защото всички са си направили отводи. Причината - заместник апелативният прокурор Емил Денев е чичо на бащата,а съпругата на обвинителя е главна медицинска сестра в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Главният прокурор Иван Гешев е определил прокуратура в София да води разследването.

Иззети са писмени сведения от болницата - графици за дежурства, епикризи и др.

Христо Денев изгуби битката с коронавируса на 31 юли. Младежът издъхна в реанимация след 18 дни лечение, включително и чрез преливане на кръвна плазма.

След трагедията почерненият баща Иван Денев публично изказа съмнения в действията на медиците, обвини ги в нечовешко отношение и нередности при лечението.

От епикризата става ясно, че момчето е лекувано със 7 антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания в няколко мултинационални центрове за лечение на COVID 19. Изпитванията са във фаза 3.

След изнесените в медиите факти започна и проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в болницата във Велико Търново по настояване на директорът д-р Стефан Филев.