При масирана операция на италианските антимафиоти в няколко големи градове тази сутрин бяха закопчани 65 босове и помагачи на прочутата калабрийска организирана престъпност – Ндрангета.

Всички задържани са работели за мощния клан Алваро, който контролира не само трафиците в голяма част от родната област Калабрия, но също така в северната област Ломбардия, източната – Марке и е разпрострял престъпната си дейност чак до Австралия, предава в. Монитор.

Освен боса на клана Доменика Алваро, белезници бяха щракнати и около китките на областния съветник и кмет на град Сант’Еуфелия от дясната партия „Италиански братя“ – Доменико Креацо.

В същото време прокурорът Джовани Бомбардиери, който прати зад решетките 53-ма от задържаните, а другите 12 постави под домашен арест, е поискал от Парламента да бъде арестуван сенаторът Марко Сиклари от партията на Силвио Берлускони „Форца Италия“.

Магистратите са повдигнали срещу окошарените тежките обвинения участие в сдружение от мафиотски тип, трафик на оръжие и наркотици, изнудване, насилие, манипулиране на избори и на търгове за обществено строителство.

Почти едновременно с националната операция срещу Ндрангетата карабинерите от втория град на Сицилия – Катания, прибраха „на топло“ 23-ма отявлени мафиоти.

За прокуратурата те са в основата на разразилите се през последните 40 години няколко истински войни между местни кланове на Коза ностра.

Арестуваните ще трябва да отговарят конкретно за 23 жестоки убийства, извършени между 1980 и 2007 г. – престъпления, за което могат да получат и доживотни решетки.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!