Преди 125 години в Чикаго беше екзекутиран човек, който построи "многофункционален комплекс", където неговите жертви намериха края си

От „сексуалната тъмница“ на Фред и Роуз Уест до пълната с трупове канализация на Денис Нилсен, маниаците винаги са намирали най-страшните места, където да скрият престъпленията си. 

Но известният "замък на смъртта" все още е извън конкуренцията. Построен е от жителя на Чикаго Хенри Холмс, който има 27 доказани убийства, въпреки че всъщност броят им може да надхвърли 200. Историята на кървавия хотел припомня Mirror.

Добре дошли в ада

През 1889 г. в Чикаго се отваря  World's Fair Hotel, хотелски и търговски комплекс на 27-годишния предприемач Хенри Холмс. Заради внушителните си размери жителите на града го наричат ​​замък. Комплексът е построен за гостите на Световното изложение от 1893 г., но, както се оказа по-късно, не само – и не толкова – за тях. В продължение на седем години в лабиринт от сто стаи, слепи проходи, тайни прегради, стаи без прозорци и стълби, водещи до никъде, на земята функционира истински клон на ада.Повечето от жертвите на Холмс са негови любовници, но тези нещастници включват и гости и служители на хотела. Те намерили смъртта си в шумоизолирани стаи за изтезания, газови камери и бесилка. Маниакът откъсвал кожата от мъже, жени и деца и продавал останките им на медицинските училища. Някои от тях обаче отивали направо в мазето през специален улей, където ги очаквали киселинни бани, ями за негасена вар и крематориум.

Маниак без причина

Експертите класифицират Холмс като "чист психопат": той наричал труповете нищо друго освен "материали" и в действията му не било възможно да се намери нито един разбираем мотив. Очевидно съдбата на маниака до голяма степен се определя от детството му. Бащата на Холмс бил жесток алкохолик и бил тормозен в училище. Веднъж момчето било заключено в килер със скелет - и този епизод може да е послужил като много фатален спусък, който стартирал веригата от кървави събития в бъдеще.В младостта си Холмс се интересувал от биология. Особено го привличала дисекцията на животински трупове. Манията се изплатила, в крайна сметка спечелил медицинска степен от университета в Мичиган. Придобитите в университета знания и умения дошли в полза след откриването на „замъка на смъртта“.

Кървавият денди

Холмс буквално очаровал жертвите си, особено млади жени от други градове. Според съвременници те смятали младия и успешен бизнесмен за невероятно привлекателен и не можели да устоят на харизмата на самоуверен денди. Чарът му действал безупречно дори и върху мъжете: Холмс убедил повече от един инвеститор в хазарта да инвестира в неговото начинание.Освен че имал много любовници, Холмс редовно сменял съпругите си. Женил се три пъти: през 1878, 1887 и 1894 г. Всички съпруги са били застраховани, за да получи  обезщетения след смъртта им. Не е трудно да се отгатне защо е имало разводи.

Бетонен гроб

Холмс бил погубен от своята алчност и гордост. Той бил за кратко в затвора за измама с ипотечна компания и там признал на свой съкилийник за друга финансова измама. Тази информация станала известна на полицията, която започнала ново разследване. След като нахлули в "замъка на смъртта" с претърсване, охраната намерила човешки кости и коси вместо доказателства по икономическото престъпление.Страшната тайна на хотелиера била разкрита. Той се явил в съда, където призна за почти 30 убийства. Холмс бил осъден да бъде обесен: екзекуцията била извършена на 7 май 1896 г. В завещанието си той поискал да бъде погребан на дълбочина най-малко три метра, като напълнят ковчега с цимент. По ирония на съдбата кървавият убиец се страхувал, че след смъртта може да сподели съдбата на разчленените си жертви.

Превод: БЛИЦ