Въоръжени лица са убили кмета на малък град в югозападната част на Мексико и поне 17 други души, потвърдиха официални лица, предаде Би Би Си.

Полицията съобщава, че въоръжени лица са нахлули в кметството на Сан Мигел Тотолапан в 14:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич). Снимки в интернет показват, че сградата е осеяна с дупки от куршуми.

Партията на кмета Конрадо Мендоса Алмеда, PRD, осъди "страхливото" му убийство и поиска справедливост.

За нападението е обвинена престъпната банда Los Tequileros.

При клането са убити и полицаи и общински служители, а в социалните мрежи се разпространяват графични изображения на окървавени тела, лежащи на земята.

Бащата на Мендоса Алмеда, бившият кмет Хуан Мендоса Акоста, също беше убит - в дома си - преди нападението да се пренесе в кметството.Съобщава се, че магистрала в щата Гереро, където се намира Сан Мигел Тотолапан, е била блокирана за кратко от големи превозни средства, за да се попречи на силите за сигурност да влязат в града.

Дори по стандартите за насилие в щата Гереро това е шокиращо нападение - съобщава кореспондентът на Би Би Си в Мексико Уил Грант.

Сан Мигел Тотолапан е разположен в сърцето на регион, известен като Tierra Caliente, жестока част от контролираното от наркокартелите Западно Мексико, информира БГНЕС.

Различни групировки се борят за контрол над доходоносните наркомаршрути на север по Тихоокеанския коридор.

В предварителен доклад, предоставен на местните медии, главният прокурор на Гереро съобщава, че освен 18-те убити, още трима души са ранени.

След нападението Министерството на националната отбрана заяви, че изпраща в района армейски и военноморски части, за да открият стрелците.Губернаторът на Гереро Евелин Салгадо Пинеда написа в Туитър, че дълбоко съжалява за смъртните случаи.

Малко преди нападението предполагаемите членове на "Лос текилерос" публикуваха видеоклип в социалните мрежи, в който обявиха завръщането си в региона, където са се сражавали с конкурентна наркобанда.

Престъпната група опустошаваше Гереро между 2015 и 2017 г. - и беше известна с това, че заплашваше кметовете на региона - докато нейният лидер Райбел Хакобо де Алмонте беше убит.

Де Алмонте е бил известен като Ел Текилеро - Пиячът на текила - и бандата му е взела името си от него. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук