Кметът на русенската община Ветово Рейхан Хабил е уличен в корупция за взимане на подкуп. Снощи ченгетата го задържаха, след като е подаден сигнал срещу него. Той е спипан с 2000 лева, които били първоначалната вноска за успешно участие в търг за имот.
Снощи в 19.30 часа в русенско заведение служители на ОДМВР–Русе задържаха 39-годишния Рейхан Хабил, кмет на община Ветово. У него са намерени 2000 лева, предадени му малко преди това от мъж, с когото се срещнали в ресторанта. Два дни преди това, на 2 февруари, в областната дирекция на МВР в Русе е подаден писмен сигнал от 35-годишен. В него той твърди, кметът на Ветово му е поискал пари с обещание да участва успешно в търг за купуване на имот. Пред служителите на реда мъжът разказал, че е проявил интерес към обявен за продажба имот, собственост на Община Ветово. След като научил за обявения търг, той потърсил информация от местната администрация. Така се стигнало и до среща с кмета. В предварителен разговор му било подсказано, че срещу първоначална “вноска” от 2-3 хиляди лева може да се уреди печеливш търг. За останалите пари щели да се разберат допълнително след като спечели. Двамата се уговорили да се срещнат, когато кандидатът намери парите. Което и станало вчера.
След подадения в понеделник сигнал, случаят незабавно е докладван в Окръжната прокуратура в Русе. Образувано е дознание. Вчера вечерта са предприети съвместни действия с участие на прокурор от РОП, разследващи полицаи, служители от сектор “Икономическа полиция” и отдел “Опазване на обществения ред” при ОД на МВР – Русе. Осъществени са съответните процесуално-следствени действия за документиране на случая. На Хабил е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 304 б от НК. С постановление на прокуратурата той е задържан с мярка “задържане под стража” за 72 часа. /БЛИЦ