Познавам Спас от деня на раждането му, той цял живот се занимава с измами, първо започна с роднините си, а като натрупа опит, явно се е прехвърлил и на непознати” – така кметът на Кочериново Иван Минков коментира вчерашната новина №1 за съгражданите му, свързана с комшията им Спас Василев-Мурджов, съобщава struma.bg

Както БЛИЦ съобщи, същият бе разкрит от полицията като опасен интернет измамник, представящ се под името Александър Николов, който успял с фалшив профил да завлече десетки българи с пари за евтини самолетни билети или телефони.

Според Минков в Кочериново има много измамени от 35-годишния Спаско, но хората се срамуват да си го признаят. „Родителите му и сестра му живеят в къща под общината, и тримата са безработни, но си смениха дограмата и нямат вид да мизеруват”, разказа градоначалникът. Според него Спас от 5 години не живеел в Кочериново, но понякога се връщал за няколко дни да види родата и отново изчезвал.

В родния град на обвинения в измами всъщност никой не вярва, че съгражданинът им, който има завършено средно образование в благоевградски техникум, сам е измислил цялата схема за измама и я е реализирал. Не е възможно Спас от името на измисления Николов да дава скайп интервюта по БНТ и БНР, да пише коментари и текстове, които са препечатвани и цитирани в „Капитал Daily“, защото в действителност изказът му е доста елементарен, категорични са кочериновци, които през последните години успели да разменят с него по няколко думи по време на кратките му пребивавания в родния дом.

Само във Фейсбук Спас-Алксандър има няколкостотин приятели, сред които и много, свързани с Югозапада – като евродепутата Андрей Новаков, бившия декан на Правно-историческия факултет на ЮЗУ проф. Александър Воденичаров, ексдепутата от БСП и член на СЕМ Иво Атанасов от Кюстендил, бившия гоцеделчевски депутат от ГЕРБ Георги Андонов и др.

А. Новаков например не успя изобщо да се сети кой е Фейсбук „приятелят” му Александър Николов. Чак след като му обяснихме случая, вчера той свърза името с информацията за измамника от Кочериново, която изчел в Брюксел от сайтовете.

Факт е, че много от известните приемат „на килограм” всички покани за приятелства, които получават, докато достигнат лимита си от 5000 души, и на практика с по-голямата част от тях не поддържат никакви връзки и не обменят никаква информация.

До вчера Спас Василев още не бе обявен за общодържавно издирване, липсваше и в бюлетина на Интерпол.