По-голямото, осемгодишно момченце от с. Осиково е било заклано от баща му Манчо Панюков, а по-малкото /5 г./ извергът е убил, блъскайки главата му в асфалта на 10-метра от къщата.
Виждайки как убива по-малкия му брат по-голямото дете е хукнало да бяга, но било застигнато до един "Стоп", до който побеснелия баща го е заклал. Това заяви за БЛИЦ кметът на с. Осиково Митко Дедьов. Кървавата драма се разигра късно снощи. Бащата подпали и къщата на тъста си, като след пожара петима души са в Пирогов, двама от които в критично състояние.

Не е имало свидетели на убийството на момченцата, твърди кметът, като обяснява това с късния час и това, че в селото по това време е валяло дъжд. След като Панюков подпалил къщата, пълна с роднини, се е събрало цялото село, били са камбаните и хората са се опитвали да предотвратят по-нататъшната трагедия.
Пожарът обаче лесно се разпространил, тъй като къщата била с гредоред, разказва още кметът. Дедьов твърди, че не им е било известно ербапът, посегнал на семейството си, да е с психически отклонения. Той и съпругата му Биляна Панюкова за пореден път останали без работа наскоро, което може би е довело до непрекъснатите скандали помежду им напоследък.
Наскоро Панюкова си дошла от града в селото с децата при баща й Мурад Парапанов. Това станало след поредния скандал със съпруга й. Бащата на Панюкова издържал семейството. Останалите пострадали при пожара в къщата са лели и чичо на Биляна Панюкова, които в момента на трагедията били на гости на семейството, разказва още кметът.

Това не е първо престъпление на развилнелия се снощи мъж. Миналата година или по-миналата година Манчо Панюков разбил главата на собствения си баща, съобщи още Дедьов. Пострадалият бил със седем шева. За това му деяние съдът определил 40 лева глоба на Панюков. Това е нашето правосъдие, коментира Дедьов. 

По непотвърдена информация преди време Панюков е нападнал и отрязал с моторна резачка пръст от ръката на негов съсед. Отново по непотвърдена информация още снощи, когато се е разиграла трагедията в Осиково, Манчо Панюков е отправил предупреждение, че ще има и други убити.
Той е физически силен, брутален и агресивен.

Панюков често оставал без работа, разказа още кметът.
Вчера през деня мъжът е пил две-три ракии в местната кръчма, но не е споделил пред никой там намеренията си. Явно обаче е замислил страховитото си деяние, защото си е подготвил туба с бензин, за да подпали къщата, разказва кметът.

Погребението на двете момчета ще бъде утре около 13,00 часа и ще бъде организирано от близките на семейството, съобщи още кметът на селото.

Според него сред децата в селото цари напрежение и утре те ще се срещнат с психолози и други специалисти. Децата се притесняват не толкова от Панюков, колкото от факта, че могат да бъдат заклани от някой близък.

Пред БЛИЦ директорът на дирекция "Социално подпомагане" към Община Гоце Делчев Недялка Цветанова заяви, че семейството не е било регистрирано при тях като социално слабо. Трагедията е голяма и утре там ще отиде комбиниран екип от психолози от Дома за деца и юноши и от Дневния център.


Както БЛИЦ съобщи, кървава драма потресе жителите на гоцеделчевското село Осиково тази нощ. 29-годишният Манчо Панюков затри семейството си, подпали къщата и избяга, полицията го издирва. Снощи около 21 ч. Манчо Панюков взел децата си /две момчета, на 5 и 8 години/ от интернет клуба и ги заклал с нож, съобщиха първоначално от МВР. Веднага след това се прибирал в къщата, където живеел с майката на децата си без брак, подпалил я и изчезнал.
В дома на тъста му, където семейството живеело, повиканите на тел. 112 спасители открили майката, на 30 години, обгоряла в пламъците. Биляна Панюкова е жива, но с 85% изгаряния и е на апаратно дишане в "Пирогов". Още четирима души са пострадали в пожара - Малин Караилиев , на 59 г. – с 22% изгаряния, Емилия Дегьова, на 47 г. – с 21%, Анифе Велева, на 51 г. - 21%, Мурад Парапанов, на 55 г. - 35%. Всички са настанени в центъра по изгаряния в "Пирогов". Четирима бяха оперирани днес. Единствено не е оперирана Анифе Велева, на 51 години. Нейната операция е назначена за утре. Тя е с 21% изгаряния, съобщиха от "Пирогов".

Критично е състоянието на 30-годишната Биляна Панюкова с 85% изгаряния, както и на Мурад Парапанов на 55 години с 35% изгаряния. Останалите - Малин Караилиев, Емилия Дегьова и Анифе Велева се стабилизират. Това заяви проф. Огнян Хаджийски, шеф на Секцията по изгаряния и пластична хирургия, който лично оперира пострадалите.

Панюков е обявен за общодържавно издирване. Предполага се, че е въоръжен, съобщиха от МВР. Той е регистриран в полицията за кражби и нанасяне на средна телесна повреда.

Панюков е родом от съседното село Скребетно, българо-мохамеданин. Според негови близки напоследък той бил напълно отчаян от живота, имал дългове и много конфликти с родителите на съпругата си, при която живеели. От снощи изверга се издирва от полицаите в Гоце Делчев. Днес към тях се присъединяват и колегите им от Благоевград. В региона се проверяват всички автомобили. Има вероятност мъжът да се укрива в гората в региона.
Калина Петрова, БЛИЦ